Dagens fakta 14 September.


Dagens namn

Ida

Hur många heter Ida?

 • Antal kvinnor som heter Ida 53 265 st (28 576 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Ida 13 st
 • Namnsdag Ida 14 september

Vad betyder Ida?

Ida är ett kvinnonamn av forntyskan och betyder ”den flitiga”, ”den vältrogna ”, ”den kreativa”, ”flitiga” eller den ”idoga”. Ida kan också komma från Idê som var en nymf i grekisk mytologi. Det blev ett riktigt modenamn när tv-serien Emil i Lönneberga visats. Namnet Ida återfinns i olika former i ett större antal andra länder och kulturer, däribland den persisk/arabiska versionen Ayda. I denna versionen har namnet följande betydelser: besökare, återvändande, inuti månen, glad och kärlekens ängel.Ida var det tredje populäraste namn 2004 och 2003. Dopnamn i Sverige sedan 1300-talet.

Ronja

Hur många heter Ronja?

 • Antal kvinnor som heter Ronja 7 093 st (5 143 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Ronja 9 st
 • Namnsdag Ronja 14 september

Vad betyder Ronja?Från Astrid Lindgrens bok Ronja Rövardotter. Idén till namnet (och många andra namn i boken) fick Lindgren från en bilatlas. Namnet Ronja kommer från den norrländska sjön ”Juronjaure”. Det finns dock personer som heter Ronja som är födda innan boken publiceradeRonja är också en rysk smekform av Veronika.Inom kurdiskan betyder namnet Ronja Klarhet, Ljushet och ligger på placering topp 200 i kurdiska populära namn.Ronja har namnsdag den 12 februari i Norge och den 4 februari i Finland.
Namnet ligger på flera av topplistorna runt om i Europa (de 100 mest populära babynamnen) bl.a. i Tyskland, Holland, Norge och Finland.

Kalender med temadagar 2022<>14 September
Internationella dagen för atopiskt eksem *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+10° C Vind 0 m/s Mulet, men troligen uppehåll Lufttryck 990 hPa Sikt 30349 m Soluppgång 06:13 Solnedgång 19:16 Dagens längd 13 h 2 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

En tanke på “Dagens fakta 14 September.”

 1. Både Ida och Ronja finns i bekantskapen.

  Idag kommer jag inte in på Blogg.se, på laptopen får man beskedet ”något gick snett, försök om en stund igen” på mobilen uppmanas jag att logga in vilket jag försökt fyra gånger men det enda som händer att det kommer upp en ny ruta ”logga in” ‘
  Så vi får se hur länge en stund är denna gången.
  Ha det fint,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: