Dagens fakta 21 Oktober.


Dagens namn

Ursula

Hur många heter Ursula?

 • Antal kvinnor som heter Ursula 1 697 st (820 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Ursula 21 oktober

Vad betyder Ursula?

Ursula är ett kvinnonamn som är en diminutivform av det latinska ordet ursus ”björn” och betyder ”den lilla björninnan”.
Det har använts som dopnamn i Sverige sedan 1400-talet. Namnet är mycket ovanligt bland de yngre, endast en handfull flickor har fått namnet som tilltalsnamn de senaste 10 åren. Den 31 december 2007 fanns det totalt 1 917 kvinnor i Sverige med namnet, varav 988 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 4 flickor namnet, varav 1 fick det som tilltalsnamn.

Yrsa

Hur många heter Yrsa?

 • Antal kvinnor som heter Yrsa 389 st (255 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Yrsa 21 oktober

Vad betyder Yrsa?

Ett fornnordiskt namn som möjligen betyder yr, vild. Enligt de fornnordiska sagorna var Yrsa gemål till sveakungen Adils och mor till danakungen Rolf Krake på 500-talet. (Källa: Historiska Museets ?Vad betydre namnet?).
Namnet är mycket ovanligt, men de senaste åren har flera flickor varje år fått namnet, så en vändning är kanske på gång. Det finns 335 kvinnor som har förnamnet Yrsa. Av dessa har 236 namnet Yrsa som tilltalsnamn/förstanamn. Det finns också 1 kvinna i Sverige som heter Yrsa-Lisa en som heter Yrsa-Britt, och en som heter Yrsa-Pärla. Namnsdag: 21 oktober (sedan 2001. Namnet fanns också på 11 april under åren 1986-92).

Kalender med temadagar 2022<>21 Oktober
Internationella champagnedagen,,Kemins dag

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

0° C Vind 0 m/s Klart och uppehållsväder Lufttryck 1018 hPa Sikt 8631 m Soluppgång 07:45 Solnedgång 17:23 Dagens längd 9 h 38 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 21 Oktober.”

 1. Det verkar som det fungerar på mobilen, det här skrev jag på laptopen.
  Kan man låtsas att Prosecco är Champagne och byta? Ja så får det bli.
  Det är kul när syrran kommer, men just nu blev lite krock, Martin kommer nästa vecka med hunden och syrran är allergisk så vi kommer inte att kunna umgås så mycket inomhus.
  Matchen igår var trist, de fick inte till spelet utan det var mest jaga tycker jag. Den där straffen? Det hade kanske varit bättre med två minuters utvisning.
  Ha det fint
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: