Dagens fakta 1 Mars.


Dagens namn

Albin

Hur många heter Albin?

 • Antal män som heter Albin 24 166 st (16 761 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Albin 12 st
 • Namnsdag Albin 1 mars
 • Vanliga smeknamn Abbe

Vad betyder Albin?

Albin är ett namn för vanligtsvis pojkar. Namnets betydelse är bland annat: röd ledare (indianbetydelse), stark och stilig (vikingabetydelse), den som älskar gult (modern betydelse).Den första kände bäraren av namnet var munken Albinus från Bretagne. Han föddes i Vannes 470 och dog i Angers, Maine-et-Loire år 550. Där verkade han även som biskop under 25 år i abbotklostret Tintillac. Albinus blev efter sin död kanoniserad.
Sankt Albin ger skydd mot sjöröveri och han är skyddshelgon för flera hamnstäder bland andra, Sankt Aubin (Jersey) som även är uppkallad efter honom.Sankt Albins festdag är 1 mars vilket även är Albins namnsdag. Fram till 1830 skrevs namnet som Albinus i almanackan. Efter det fram till 1986 var han ensam som namnsdagsbarn, mellan 1986-1992 delades dagen med Alba och Alban. Mellan åren 1993-2000 delades den med Inez, därefter endast med Elvira.På 1950-talet var det många norrmän som hade namnet Albin, men vid senare tid blev namnet vanligare i Sverige.

Elvira

Hur många heter Elvira?

 • Antal kvinnor som heter Elvira 17 939 st (7 363 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Elvira 8 st
 • Namnsdag Elvira 1 mars

Vad betyder Elvira?

Elvira är ett kvinnonamn från Spanien av västgotiskt ursprung och har därför också funnits i tyskspråkiga länder.Betydelsen är oklar men ”El-” kan möjligen härledas till ”älva” eller alternativt till ”Aethel” dvs. ädel. Namnet kan således ha betydelsen ”älvornas rådgivare” och har använts i Europa sedan folkvandringstiden men blev vanligare då namnet under tidig medeltid åter spreds till central- och nordeuropa från Spanien där det var vanligt förekommande bland högadliga kvinnor. Enligt en senare men felaktig tolkning har Elvira tillskrivits ett arabiskt ursprung med betydelsen ”den vita” och av den anledningen har namnet erhållit den nuvarande placeringen i almanackan pga. kopplingen till Albin som också har betydelsen ”vit”.
Elvira är ett namn som är populärt bland de yngsta idag (bland de 100 vanligaste), liksom det var vid sekelskiftet 1900, då det var Elvira Madigans tragiska öde som fascinerade människorna.

Kalender med temadagar 2023<>1 Mars
Krama en bibliotekarie-dagen * Internationella dagen mot diskriminering *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

-1° C Vind 0 m/s Klart och uppehållsväder Lufttryck 1026 hPa Sikt 50000 m Soluppgång 06:51 Solnedgång 17:15 Dagens längd 10 h 24 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 1 Mars.”

 1. Elvira, 91:ans flickvän väl? Och så har vi Elvira Madigan förstås, känner inte till någon fler vad jag kan påminna mej om.
  Krama en bibliotekvarie, ja det skulle jag kunnat om hon inte var på 35 mils avstånd.
  Ha en fin dag,
  kram

 2. Krama en bibliotekarie-dag, känns som den mycket konstig grej. Kunde de inte hittat på något bättre.
  Internationella dagen mot diskriminering, det är värt att fira.
  Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: