Dagens Fakta 3 Mars.


Gunborg

Hur många heter Gunborg?

 • Antal kvinnor som heter Gunborg 6 723 st (2 355 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Gunborg 3 mars

Vad betyder Gunborg?

Gunborg är ett fornnordiskt kvinnonamn. Namnet är sammansatt av orden gunr ”strid” och borg/borgh ”beskydd”, vilket tillsammans kan uttolkas som ”skydd i strid”.Namnet förekommer ofta på runstenar, men blev sedan under medeltiden ganska ovanligt. I slutet av 1800-talet fick det dock ett uppsving och blev efter att det kommit in i almanackan 1901 mycket populärt under några decennier. Bland kvinnor som idag är mellan 70 och 90 år var det troligen bland de 50 vanligaste, men räknat på hela befolkningen ligger det idag runt 90:e plats.

Gunvor

Hur många heter Gunvor?

 • Antal kvinnor som heter Gunvor 12 834 st (6 715 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Gunvor 2 st
 • Namnsdag Gunvor 3 mars

Vad betyder Gunvor?

Gunvor är ett fornnordiskt kvinnonamn, med delvis oklar betydelse. Ett till synes avlägset men möjligt ursprung är från det armeniska ordet gunavor (färggrann). Att armeniskt ursprung hävdas grundas på exempel på flertal germanska ord som delar tydliga lingvistiska likheter med de respektive armeniska. Namnet förekommer på runstenar (Gunvar) och återupptäcktes på 1800-talet. Det hade en popularitetstopp på 1920- och 1930-talet och är numera, liksom de andra namnen som börjar med Gun, mycket ovanligt hos unga flickor. De senaste decennierna har knappt några flickor fått det som tilltalsnamn. Totalt sett hör det dock fortfarande till de hundra vanligaste kvinnliga förnamnen i Sverige.

Kalender med temadagar 2023<>3 Mars
Världsböndagen för fred..Dagen för musikalisk frihet *
Mandelkubbens dag * Världsdagen för natur- och djurliv *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+3° C Vind 3 m/s Mulet, men troligen uppehåll Lufttryck 1011 hPa Sikt 18082 m Soluppgång 06:45 Solnedgång 17:20 Dagens längd 10 h 35 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens Fakta 3 Mars.”

 1. Vilket sammanträffande att du prickade in samma dag, du får göra den till din sushidag. Nu kanske det passar bättre att säga att det stormat i köket, jag brukar säga att det varit bombnedslag, men det uttrycket känns inte bra nu när det bombas på riktigt nära oss.
  Det var det där med köksbänk som hjälpte mej.
  Jag har sol och lite svag vind, men det ska tydligen bli sämre framemot kvällen. Jag försöker övertala mej om att ta ut cykeln igen, men delar av kroppen är på dåligt humör så det är lite motigt.
  Kram

 2. Det ser grått och ruggigt ut hos dej. Någon mandelkubb blir det inte, men ska be en bön för freden och samtidigt lägga till en bön för vår natur och djurlivet.
  Ha det fint,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: