Dagens fakta 9 April.


Dagens namn

Ottilia

Hur många heter Ottilia?

 • Antal kvinnor som heter Ottilia 3 223 st (612 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Ottilia 4 st
 • Namnsdag Ottilia 9 april

Vad betyder Ottilia?

Othilia är ett kvinnonamn som är en latiniserad form av det fornhögtyska namnet Odila.Odila i sin tur är en diminutivform av Oda som är en kortform av flera kvinnonamn som börjar på Ot-, där förleden har betydelsen ”egendom”, ”rikedom”. Namnet har förekommit i Sverige sedan mitten av 1600-talet, och var vanligt på 1800-talet. Det blev ett modenamn i början av 1900-talet och är, efter att ha varit omodernt under större delen av 1900-talet, också nu hundra år senare inne i en, om än mer blygsam, uppgångsperiod. På senare tid tycks också stavningen Othilia ha börjat vinna terräng bland de yngsta.Det fanns 31 december 2005 totalt 489 personer i Sverige med förnamnet Ottilia/Othilia, varav 3 453 hade det som tilltalsnamn. År 2003 fick 95 flickor namnet, varav 21 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 9 april sedan 1993; 1901-1992: 7 mars. Namnet förekom också redan på 1600-talet i almanackorna på 12 december, efter ett tyskt helgon som var skydshelgon för Alsace (Elsass).

Otto

Hur många heter Otto?

 • Antal män som heter Otto 13 633 st (4 302 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Otto 7 st
 • Namnsdag Otto 9 april

Vad betyder Otto?

Otto, mansnamn av tyskt ursprung, en kortform av namn på Ot-, vilka är bildade till ett ord med betydelsen ”egendom” eller ”rikedom”. Betydelsen är troligtvis något i stil med välbesutten eller rik. Den kvinnliga varianten av namnet Otto är Ottilia.Namnet har använts av flera tyska kejsare. I Sverige uppfattades namnet i gamla tider snarare som en variant av siffran åtta, och det var vanligt som namn på det åttonde barnet i syskonskaran. Namnsdag: 9 april

Kalender med temadagar 2023<>9 April
CSS-naked day * Påskdagen..Såpbubblans dag

LOKALT VÄDER I UPPSALA

-3° C Vind 0 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som-3° Lufttryck 1031 hPa Daggpunkt-3° Fuktighet 94 % Sikt 75000 m Soluppgång 05:52 Solnedgång 19:51 Dagens längd 13 h 59 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 9 April.”

 1. Där ser man, ingen Ottoson jag hört om. Jag är egentligen inte så sportintresserad, hockey kom med att Martin började i hockeyskola säsongen då han fyllde 4, och var riktigt bra, sen dess har han spelat mer eller mindre och efter många skador samt opererad rygg håller han sej nu till seniorhockey där man inte får tacklas.
  För övrig sport gillar jag bättre att utöva än att titta.
  Kram

 2. Å tänk om jag haft koll, då skulle jag förberett med såpbubblor.
  Tom Hanks spelar Otto, i den senaste filmen, det är den enda Otto jag känner till. Fanns en härlig Ottosson bland mina stammisar på Willys.
  Ha det bäst,
  Marianne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: