Dagens fakta 15 April.


Dagens namn

Oliver

Hur många heter Oliver?

 • Antal män som heter Oliver 23 891 st (16 653 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Oliver 53 st (22 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Oliver 15 april

Vad betyder Oliver?

Mansnamnet Oliver är ett engelskt namn med eventuellt släktskap med grekiskan. Det betyder lugn och fridfull. Enligt en teori är det, liksom Olivia, bildat av ordet oliv. Fast namnet Oliver kommer från ”olivträd” och det står för lugn/fred. Oliver blev vanligt i England genom hjältedikten Rolandssången där Oliver och Roland är två av hjältarna. Efter den engelska militären Oliver Cromwells härjningar i mitten av 1600-talet så sjönk namnet enormt i popularitet i England men efter Charles Dickens roman om Oliver Twist så blev namnet mycket populärt igen. Oliver är en av raketerna på topplistan sedan början på 1990-talet. Det finns 12624 män som har förnamnet Oliver. Av dessa har 8651 namnet Oliver som tilltalsnamn/förstanamn.

Olivia

Hur många heter Olivia?

 • Antal kvinnor som heter Olivia 27 322 st (14 529 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Olivia 23 st
 • Namnsdag Olivia 15 april

Vad betyder Olivia?

Kvinnonamnet Olivia kommer, liksom troligen den manliga motsvarigheten Oliver, av det latinska ordet för ”olivträd”, eftersom olivträdet troddes vara fredens träd blev namnet Olivia också kallat den fredsälskande Namnet har använts i Sverige sedan 1700-talet. Namnet klättrade snabbt uppåt på topplistan under 1990-talet och ligger numera på 10:e plats. Det finns 21 548 kvinnor som har förnamnet Olivia. Av dessa har 7 424 namnet Olivia som tilltalsnamn/ förstanamn. Olivia betyder: rent, fred, vacker, skönhet, nice, naturlig och djurvän.

Kalender med temadagar 2023<>15 April
Internationella biomedicinska analytikerdagen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+1° C Vind 1 m/s Klart och uppehållsväder Känns som-1° Lufttryck 1025 hPa Daggpunkt-1° Fuktighet 83 % Sikt 50000 m Soluppgång 05:32 Solnedgång 20:09 Dagens längd 14 h 36 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

6 reaktioner till “Dagens fakta 15 April.”

 1. Godmorgon Hebbe,
  en solig morgon, blir säkert en härlig dag för oss alla.
  Vad gör du denna lördag då?
  Oliver, ett fint namn på killar.
  Ha en bra lördag och kram

 2. Så är det, jag missar en hemmamatch, den första är lite viktig, men den 4e och de följande matcherna är mer viktiga och de missar jag inte.
  Våren ja, den dyker väl upp någonstans så småningom.
  Kram

 3. Vadå ska vi hålla på växjö? Solklart ska vi det, haha
  När vi skulle boka resan sa jag att jag inte ville åka i april, med tanke på slutspelet, men jag blev nerröstad av de icke sportintresserade, så jag missar både inledningsmatchen och våren i Prag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: