En återblick till Norrland.


Jag tänker tillbaka ett antal år,,på en liten senig lite egensinnig man,Elis,Han kallades för Knaftarkungen…han gick bort förra året nyss fyllda 100 år.Han tillbringade hela sitt liv i V Ormsjö,så vitt jag känner till,Jag lärde känna honom sent 1980 tal.Han hade en pensionärsstuga som kommunen lät uppföra på den tomt han bodde största delen av sitt liv,det var i kanten av en myr””Sjulmyrá””.Han var även djupt engagerad i byns affär,,där många bybor hade satsat både pengar och arbete..Här kunde man ofta se Elis vandrande utför Knaftarberget de drygt 2 km ner till själva byn,,ofta gick han till affären som han liksom så många andra var delägare i,alltid fanns det någon syssla som passade..Denna vandring ner och sedan hem igen,(och jag lovar Knaftarberget är ganska brant),den gjorde han flera gånger i veckan..Ofta när man kom körande till byn så var Elis på väg också,men sällan ville han ha skjuts,aldrig på väg ner till byn,,senare i livet när han blev gammal,,ca 96-97 år,då tog han gärna emot skjuts hem..

Bilderna här visar Knaftarkungens rike,den tomma grundplattan är det enda som är kvar av den stuga Elis bodde i sen ett antal år,,den har nu kommunen sålt,så den är nu flyttad till Borgafjäll som fritidshus..Undrar om inte denna boplats borde kulturminnesförklaras..Här på denna plats har Elis snidat många smörknivar och bakspadar,,jag är glad över att ha ett antal av bådadera..

8 Comments on “En återblick till Norrland.

 1. Pingback: Knaftarkungen. | Farfar Hebbe en yngling på 73 bast

 2. Så härligt att ha lärt känna denna gamla man! Idag ser man sällan några sådana orginal…undrar varför?
  Pst…Vilken tur Hebbe att du såg min fadäs med kaffet! Ska nog inte sitta vid datorn när jag är trött…hehehe…Kramiz

 3. Dom gamla som försvinner med tidens gång. Det är dom som kan berätta om svunna tider, vilken underbar berättelse om den gamle mannen.
  Även jag har smörknivar och fina träbyttor snidade och utmejslade av varsamma händer märkta av strävsamt arbete under många år…
  Visst är det tillåtet att tappa huvudet,under vissa omständigheter förstås..*L*…
  Kram vännen**

 4. Vilket fint inlägg! Vi vaknar ofta för sent och tar reda på för lite av våra gamlingar! En fin vänskap kan jag tänka mig! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s