Dagens fakta 13 April.


Dagens namn

Artur

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 6283
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 1
Namnsdag: 13 April,
Artur eller Arthur är ett engelskt mansnamn av keltiskt ursprung som kanske betyder ”stark som en björn” (keltiska artos ”björn”). Det har även föreslagits att det är bildat från det latinska släktnamnet Artorius.Artur är känt från sagan om kung Arthur och Riddarna av runda bordet.Genom inflytande av denna saga kom den latinska formen av namnet, Arturus, till Norden redan på medeltiden. Det tidigaste belägget i Sverige är från 1807 ochnamnet var vanligt i början av 1900-talet. Det har sedan dess varit på tillbakagång men aldrig försvunnit helt. Numera är även stavningen Arthur vanlig.Den 31 december 2005 fanns det i Sverige 11 130 personer med förnamnet Arthur eller Artur, varav 1 917 hade det som tilltalsnamn. År 2003 fick 110 svenskar namnet Artur/Arthur, varav 20 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: I Sverige 13 april (sedan 1901), i Finland 31 oktober.

Douglas

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 4756
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 4
Namnsdag: 13 April,Mansnamnet Douglas är ett Kelter keltiskt namn med betydelsen ”mörkt vatten” eller ”från den mörka strömmen” och bildat av de keltiska orden dubh ”svart”, och glas ”ström”.
Det betyder också ”bortskämd” enligt vissa källor. Namnet är vanligt som flodnamn på keltiska och ursprungligen främst namnet på en skotsk uradel klan i Skottland och också namnet på en Douglas svensk adelsätt. Först på 1900-talet började det användas som förnamn i Sverige. Sedan 1980-talet har namnet haft en viss popularitet, men i de äldre generationerna är det betydligt ovanligare. Det finns 3785 män som har förnamnet Douglas. Av dessa har 1911 namnet Douglas som tilltalsnamn/ förstanamn. År 2002 fick 90 pojkar namnet, varav 67 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 13 april, (1986-1992: 27 september).
4.13
Väder
Torsdag 13 april
08.00 Halvklart N 5  (11) m/s
14.00 Mulet N 4  (9) m/s
20.00 Molnigt NO 2  (6) m/s
Uppgång   Nedgång
Soluppgång kl. 05:39
21 minuter tidigare än förra veckan
  Solnedgång kl. 20:02
17 minuter senare än förra veckan

6 Comments on “Dagens fakta 13 April.

  1. Gränsen för gratis-åk på bussen brukar gå vid sex så jag misstänkte att din farbror gjorde dej ett år yngre p.g.a det. I Sthlm åker vuxna också gratis på bussen med barn i vagn, jag hade sett äldre barn än sex, åka vagn…haha
    De kanske är ändrat nu, men då jag hade småbarn var det så.

    Ha en fin dag,
    kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s