Dagens fakta 9 Maj.


Dagens namn

Reidar

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 1475
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 9 Maj,
Reidar är ett gammalt nordiskt mansnamn och med denna stavning närmast av norskt ursprung. Den fornisländska formen var Hreiðarr som är bildat av hreið – ”reid”, sannolikt i betydelsen ”rider” eller till och med ”rider till attack”, och en slutdel -arr som betyder krigare. Ordet reid är besläktat med det engelska ordet raid som betyder räd, eller längre tillbaka ”räd till häst”. Med andra ord betyder Reidar ungefär ”beriden krigare”. Det är en vanlig missuppfattning att reid skulle betyda rede (hem) och att namnet snarare skulle ha att göra med ”hemmets värnare”. En mer sannolik tolkning (förutsatt att reid kan betyda fler saker) är då någon som ”bringar reda” (ordning). Reid är Tors skyddsruna och Tor är den som, ridande i sin vagn, bringar ordning och reda i sin kamp mot kaoskrafterna. Äldre svenska former av namnet var Redhar, Redar, Rear och Reor. Dagens form förekom dock även i äldre tider i Västsverige. Namnet var relativt ovanligt före 1900-talet men hade en popularitetsperiod på 1930-talet 1930- och 1940-talet.Det fanns 31 december 2007 totalt 1 594 personer i Sverige med förnamnet Reidar, varav 576 hade det som tilltalsnamn. År 2003 fick 4 pojkar namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn. År 2005 samt år 2006 fick en pojke Reidar som tilltalsnamn. Namnsdag: 9 maj (Sedan 2001. 1986-92 fanns namnet på 28 juli och 1993-2000 på 30 mars).

Reidun

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 552
Antal män med namnet i Sverige: 1
Namnsdag: 9 Maj,
Reidun är ett gammalt nordiskt kvinnonamn och bildat av hreið – ”rede”, möjligtvis i betydelsen ”hem” eller ”hus”, och en slutdel -unn som kanske kommer av ett verb som betyder ”älska”. Namnet är ovanligt – det senaste decenniet har bara någon enstaka flicka fått namnet som tilltalsnamn, och bara ett par stycken per år får det som andranamn. Det är en nykomling i almanackan och infördes främst genom sitt släktskap med mansnamnet Reidar på samma datum.Det fanns 31 december 2007 totalt 634 personer i Sverige med förnamnet Reidun, varav 378 hade det som tilltalsnamn. Ytterligare 21 stycken använde stavningen Reidunn. År 2003 fick 1 flicka namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn. År 2008 fick en flicka Reidun som tilltalsnamn. Namnsdag: 9 maj, (sedan 2001, 1986-1992 28 juli).
5.9
Väder
Tisdag 9 maj
08.00 Växlande molnighet N 3  (7) m/s
14.00 Mest klart NO 4  (10) m/s
20.00 Mest klart NO 2  (6) m/s
Uppgång   Nedgång
Soluppgång kl. 04:22
19 minuter tidigare än förra veckan
  Solnedgång kl. 21:12
18 minuter senare än förra veckan

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

6 reaktioner till “Dagens fakta 9 Maj.”

 1. Välkommen hem säger jag här också på bloggen. En dag för lite återhämtning hemma antar jag. Du kom hem lagom till att kylan återvände, det är i alla fall sant att vi har haft sommarvärme en vecka ungefär..**
  Kramar♥

 2. Välkommen hem 🙂
  Skönt med bara en timmes försening, om det nu måste vara förseningar?!
  Antar att du somnade innan huvudet landat på kudden.

  Ha en fin dag
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s