Dagens fakta 18 Maj.


Dagens namn

Erik

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: 37
Antal män med namnet i Sverige: 299566
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 23
Erik är ett nordiskt mansnamn av germanskt/fornnordiskt ursprung, som betyder den ”ärade” ursprungligen Airikr som är sammansatt av en förled som betyder ”ensam” eller ”alltid”, och en efterled som betyder ”härskare, kung” eller ”stor, mäktig”. Kan också komma från Fredrik som betyder ”Fredsfurste”. St Erik används som Stockholms stad vapen och Stockholms skyddshelgon. Det äldsta belägget i Sverige är en runinskrift från 1000-talet på nu försvunnen sten i Kusta, Uppland: Erik och Suir och Tonna satte denna sten efter Gudmund sin fader. Erik har sedan gamla tider förekommit som kunganamn i Sverige, se tabellen till höger. Datumet i almanackan är tillägnat Erik den helige (Erik IX) som mördades den 18 maj 1160 och därefter blev föremål för en stark helgonkult. Eriksdagen var länge en helgdag i Sverige. Erik är det allra vanligaste mansnamnet i Sverige och ett av de få som varit vanligt i alla tider. Senast på 1990-talet hade det en av sina många popularitetstoppar. På 1930- och 1940-talet var det också vanligt i dubbelnamn som Jan-Erik, Karl-Erik m.fl. Det finns 312824 män som har förnamnet Erik. Av dessa har 65306 namnet Erik som tilltalsnamn/ förstanamn. Det finns även 6 kvinnor som har förnamnet Erik. Namnsdag: 18 maj. (Sedan medeltiden) Erik är vanligt för unga idag.
5.18
Väder
dag, torsdag 18.05.2017
Tid Varsel Temp. Nedbør Vind
kl 7–12 Skyet 14° 0 mm Svak vind, 2 m/s fra sørSvak vind, 2 m/s fra sør
kl 12–18 Skyet 20° 0 mm Lett bris, 4 m/s fra sørLett bris, 4 m/s fra sør
kl 18–24 Delvis skyet 23° 0 mm Laber bris, 6 m/s fra sørLaber bris, 6 m/s fra sør
Soloppgang 04:00 Månen opp 02:12
Solnedgang 21:34 Månen ned 10:46

2 kommentarer på “Dagens fakta 18 Maj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s