Dagens fakta 4 September.


Dagens namn

Gisela

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 2609
Antal män med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 4 September,
Gisela är ett tyskt kvinnonamn och en kortform av andra namn som börjar på Gisel- (exempelvis Giseltrud). Bildat av ett gammalt tyskt ord gisil med betydelsen ”skott”, ”telning”, ”ättling”, ”av ädelt ursprung”, eller alternativt gisel – ”stråle” (”den strålande”). Den franska formen av namnet är Giselle, vilket också är namet på en känd Giselle balett från 1800-talet. En gammal svensk maskulin form av namnet var Gisle.Namnet var populärt bland adeln i Tyskland under medeltiden och började användas i Sverige på 1700-talet. Allmänt förekommande blev det dock först under senare halvan av 1900-talet. Det senaste decenniet har namnet minskat något i popularitet. Det fanns 31 december 2005 totalt 2 640 personer i Sverige med förnamnet Gisela, varav 1 610 hade det som tilltalsnamn. År 2003 fick 13 flickor namnet, varav 5 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 4 september (Sedan 1993. 1986-92 fanns namnet på 7 september)
Ursprung Tyskland.
Från det gamla Tyska ordet gisil ”, som betyder löfte – pledge.
Tyska, holländska, spanska och portugisiska formen av GISELLE
Mening och historia
Härstammar från den germanska ordet gisil betyder ”gisslan” eller ”löfte”. Detta namn kan ha ursprungligen varit ett beskrivande smeknamn för ett barn ges som ett löfte om att en utländsk domstol. Den bars av en dotter till den franske kungen Karl III, som gifte sig med Norman ledaren Rollo i 10: e århundradet. Namnet var populärt i Frankrike under medeltiden (den vanligare franska formen är Gisèle ). Även om det blev känt i den engelskspråkiga världen på grund av Adolphe Adams baletten ”Giselle” (1841), var det inte använt regelbundet fram till 20-talet. Varianter: Gisa, Gisele, Gisella.
9.4

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Mulet, men troligen uppehåll

+12 °C   Vind 3,0 m/s   Mulet, men troligen uppehåll

Känns som   +8°   Daggpunkt   +8°   Fuktighet   75.4%   Sikt   50 km
Soluppgång   05:49   Solnedgång   19:47   Dagens längd   13 h 58 min

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

En tanke på “Dagens fakta 4 September.”

  1. Gisela är ett namn jag inte hört på länge. Jag tycker det är rätt snyggt så det kanske kommer tillbaka så småningom. Vi har regn och blåst här men jag gillar hösten och snart kommer alla vackra färger i och med löven

    Ha en fin början på veckan
    kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s