Dagens fakta 6 November.


Dagens namn

Gustav-Adolf

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 48
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 6 November,
Betydelse för detta namn saknas.

Gustav Adolfsdagen är en temadag som firas den 6 november[1] till minne av Gustav II Adolfs dödsdag 1632, och är allmän flaggdag i Sverige och Finland[2]. Gustav II Adolf stupade i slaget vid Lützen, vilket inträffade den 6 november enligt den julianska kalendern. Enligt den gregorianska kalendern var datumet den 16 november, men denna kalender började användas i Sverige först 1753.Dagen har firats sedan början av 1800-talet och är fortfarande populär i Göteborg som då hyllar sin grundare med att äta Gustav Adolfsbakelser och i Uppsala där studenterna högtidlighåller minnet av Gustav Adolfs död samt hans mycket generösa gåva till Universitetet. Detta sker främst genom hyllningen vid obelisken där Allmänna Sången sjunger. Efteråt brukar det ordnas en enklare sammankomst med föredrag. I Lund hedras i november varje år Gustav II Adolf med Gustavadolfsbalen, arrangerad av Göteborgs nation. GA-Balen som festen också kallas går av stapeln i Akademiska föreningens borg, AF-borgen. Även på en stor del gymnasieskolor och andra grundskolor runtom i Sverige firas dagen. På Lundsbergs skola i Värmland firas minnet av kungen på Gustav Adolfsdagen genom att en pjäs spelar upp slaget vid Lützen. Dagen firas också i Finland under namnet Svenska dagen.

11.6

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

 
Mulet, men troligen uppehåll

+7 °C   Vind 4,4 m/s   Mulet, men troligen uppehåll

Känns som   +3°   Daggpunkt   +2°
Fuktighet   74%   Sikt   50 km
Soluppgång   07:27   Solnedgång   15:39
Dagens längd   8 h 12 min

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 6 November.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s