Dagens fakta 6 December.


Dagens namn

Nikolaus

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 646
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 6 December,
Nikolaus (Nicolaus, Nicholaus, Nicolas, Nicholas, ?) är ett egennamn och mansnamn, som är ett grekland grekiskt namn bildat av Nike (?) ?seger? och laos (?) ?folk?. Det har använts i Sverige sedan 1100-talet.Namnet har förekommit hos ett antal ryska tsarer och hos ett antal påve påvar.Stavningen Nikolaus är vanligast i de äldre generationerna, medan varianten Nicolas eller Nicholas är vanligast bland de yngre.Totalt är namnet vanligare bland 90-talets små pojkar än bland de vuxna svenskarna. De senaste åren har namnet (inklusive varianter) varit nära att bli ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen.31 december 2005 fanns det totalt 3 698 personer i Sverige med någon variant av namnet,varav 1 944 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 97 pojkar namnet, varav 52 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 6 december (sedan 1200-talet).

Niklas

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 31082
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 2
Namnsdag: 6 December,
Niklas, Nichlas, Nicklas eller Niclas är ett mansnamn och en nordisk kortform av namnet Nikolaus som har grekisk härkomst. En annan variant är Nicholas eller Nikolas. Nikolaus är bildat av orden Nike ”seger”, och laos ”folk”. Niklas (Nikulas) är belagt som namn i Sverige på en runsten från början av 1100-talet. Efter att Nils blev ett vanligare namn bland allmogen kom Niklas att ta dess plats som populärt förnamn inom adeln.Namnet var ett modenamn på 1960- och 1970-talen. Det finns 43505 män som har förnamnet Niklas/ Niclas. Av dessa har 32148 namnet Niklas/ Niclas som tilltalsnamn/ förstanamn. Ungefär en tredjedel stavar namnet med c. Namnsdag: 6 december (sedan 1986).
12.6

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

 
Klart och uppehållsväder

-4 °C   Vind 2,2 m/s   Klart och uppehållsväder

Känns som   -7°   Daggpunkt   -6°
Fuktighet   80.1%   Sikt   50 km
Soluppgång   08:39   Solnedgång   14:42
Dagens längd   6 h 3 min

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

6 reaktioner till “Dagens fakta 6 December.”

  1. Nikolaus är verkligen ett gammalt namn men Niklas är ju lite färskare. Kul att få se hur många det finns och det var verkligen skillnad mellan namnen. Vi har också mycket kallare nu men torr luft och den känns så skön att andas. Det är lite frostvitt ute

    Ha en skön dag
    kram
    Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s