Dagens fakta 27 December.


Dagens namn

Johannes

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 32196
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 20
Namnsdag: 27 December,

Johannes, mansnamn av hebreiska hebreiskt ursprung med betydelsen ”Gud har förbarmat sig” eller ”Gud är nådig”. Johannes är ett av de mansnamn som givit upphov till flest variationer; Johan, John, Jan, Jonas, Hannes, Jon (mansnamn) Jon, Jöns, Jens, Heinz, Hans, Jo och Yohammed är alla varianter eller kortformer som förekommer i germanska språkområden, i romanska språkområden finns former som Juan (spanska), Giovanni (italienska), Jean (franska), Sean (irländska). Namnet Ivan är den ryska formen av Johannes. Johannes ökade i popularitet i slutet på 1980-talet. De senaste åren har trenden planat ut, men namnet är fortfarande mycket vanligt bland de nyfödda. Kring förra sekelskiftet var namnet också populärt, men inte lika mycket som nu. Det har aldrig funnits med på någon 10-i-topplista de senaste 100 åren, men om man lägger ihop alla varianterna ovan är det troligtvis det allra vanligaste mansnamnet i den kristna världen. Den 31 december 2005 fanns det totalt 29 863 personer i Sverige med namnet, varav 8 629 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 631 pojkar namnet, varav 217 fick det som tilltalsnamn.

Johan

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 174170
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 9
Namnsdag: 27 December,
Johan är ett mansnamn och kommer från grekiskans Johannes som i sin tur bygger på ett hebreiskt namn som betyder ”Gud har förbarmat sig”. Har även samma betydelse som Johanna ”Gudagåva”.
Andra former av namnet är Jan, Jean, Jens, Jiloan, Jon, Johannes, John, Jahan, Juan, João, Juha, Juhani, Juhana, Giovanni och Jöns. Sverige har haft två kungar som burit namnet Johan, som i konungalängden räknas som Johan II. Den 31 december 2006 fanns det 173069 män som har förnamnet Johan. Av dessa har 77168 namnet Johan som tilltalsnamn/förstanamn. Under åren 1989-1991 så var Johan det vanligaste namnet som nyfödda barn fick som tilltalsnamn. Namnsdag: 27 december (1993-2000: 24 juni).
 12.27

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

 

Mulet, men troligen uppehåll

+2 °C   Vind 4,5 m/s   Mulet, men troligen uppehåll

Känns som   -2°   Daggpunkt   +1°
Fuktighet   91.7%   Sikt   40 km
Soluppgång   09:00   Solnedgång   14:42
Dagens längd   5 h 42 min
Observationstid   27/12 05:00

 

4 kommentarer på “Dagens fakta 27 December.

  1. Åhå! Det är Johannes namnsdag idag! Eftersom jag heter Johanne så måste det ju vara min dag, helt klart 😀

    God fortsättning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s