Dagens fakta 6 Januari.


Dagens namn

Kasper

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 2921
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 4
Namnsdag: 6 Januari,
Kasper, Casper är ett mansnamn, kanske av persiskt ursprung som betyder ”skattmästare”. En annan variant av namnet är Jesper.
Kaspar var enligt kristen kyrkohistoria jämte Melker och Baltsar en av de tre vise män som uppvaktade Jesus vid hans födelse. Namnet har sedan mitten på 1990-talet ökat kraftigt i popularitet och är nu ett av de 300 vanligaste mansnamnen. I den vuxna befolkningen finns det emellertid inte ens 400 som heter Kasper. 31 december 2013 fanns det totalt 4 546 personer i Sverige med namnet Kasper eller Casper, varav 3 774 med det som tilltalsnamn. År 1998 fick 8 pojkar namnet, varav 413 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 6 januari – trettondedag jul, sedan 2001 års namnsdagslängd. Innan dess hade Kasper namnsdag 15 oktober. Vanliga smeknamn till Kasper är: Kasse och Kappe.

Melker

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: 44
Antal män med namnet i Sverige: 7430
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 6 Januari,
Melker (Melchior) är ett mansnamnhebreiskt ursprung med betydelsen ”ljusets konung”. Melchior var enligt kristen tradition jämte Kasper och Baltasar en av de tre vise män som uppvaktade Jesus vid hans födelse. Filmerna om familjerna på Saltkråkan, där Melker Melkersson är en av huvudfigurerna, lyckades aldrig göra Melker till ett populärt namn. Men 1990-talets föräldrar upptäckte namnet till slut. De senaste åren har Melker klättrat snabbt på namntoppen och är nu ett av de 70 vanligaste tilltalsnamnen bland barn.31 december 2005 fanns det totalt 3 327 personer i Sverige med namnet,varav 1 825 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 270 pojkar namnet, varav 227 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 6 januari – trettondedag jul. Innan 2001 hade Melker namnsdag 5 juli. Melker betyder Ljusets Konung.

Baltsar

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 82
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 6 Januari,
Baltsar, alternativt Baltzar, är ett mansnamn med bibliskt ursprung. Balthasar var enligt kristen mytologi en av de tre vise männen som uppvaktade Jesus vid hans födelse. Baltsar betyder ”Gud eller Herren beskydda konungen”. Baltsar har inte haft samma framgång de senaste åren som namnsdags grannarna Kasper och Melker. Det är fortfarande ett av de ovanligaste mansnamnen i den svenska almanackan. Namnsdag: 6 januari trettondedag jul sedan 2001 års namnsdagslängd. Under 1900-talet hade han namnsdag 29 maj.
1.6

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

 
Mulet, men troligen uppehåll

-4 °   Vind 1,6 m/s   Mulet, men troligen uppehåll

Känns som   -7°   Daggpunkt   -6°
Fuktighet   84.3%   Sikt   50 km
Soluppgång   08:55   Solnedgång   14:57
Dagens längd   6 h 2 min
Observationstid   6/01 06:00

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

7 reaktioner till “Dagens fakta 6 Januari.”

 1. Idag har vi lite sol och några minus….men inte så många minus som du.

  Är man virrig normalt blir det värre när man är trött..jag önskar jag kunde bli mer som man ska och inte så virrig, men det är väl en önskedröm

  ha en bra dag,
  kram

 2. Idag har vi sol och ett par minusgrader, härligt efter alla grådisiga och regniga dagar. Hoppas det håller i sig ett tag nu.
  Kram vännen o ha en fin lördag 💕✨

 3. I Spanien är dom vise männen ”kungarna” och heter Gaspar, Melchor och Baltasar. Men dom har väl också namnsdag idag antar jag 🙂

  Ha en fin trettondag!

 4. Sådärja redan 6 februari och ett av våra Gudbarn fyller år!
  PS. Har just bokat en tripp med Vikinglines Ciderella. Både Callinaz och The Refreshments spelar. Himmelriket. Det är gången får Callinaz bli nummer två! 🙂 Kram (PS. Det är hemligt för pojkarna Lindqvist! Kram på dig!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s