Dagens fakta 3 Mars.


Dagens namn

Gunborg

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 9431
Antal män med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 3 Mars,
Gunborg är ett fornnordiskt kvinnonamn. Namnet är sammansatt av orden gunr ?strid? och borg(h) ?beskydd?, vilket tillsammans kan uttolkas som ?skydd i strid?.Namnet förekommer ofta på runstenar, men blev sedan under medeltiden ganska ovanligt. I slutet av 1800-talet fick det dock ett uppsving och blev efter att det kommit in i almanackan 1901 mycket populärt under några decennier. Bland kvinnor som idag är mellan 70 och 90 år var det troligen bland de 50 vanligaste, men räknat på hela befolkningen ligger det idag runt 90:e plats. De senaste decennierna har i nästan ingen flicka fått det som tilltalsnamn.31 december 2005 fanns det totalt 17628 personer i Sverige med namnet,varav 6229 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 6 flickor namnet, varav ingen fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 3 mars (sedan 1901).

Gunvor

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 16120
Antal män med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 3 Mars,
Gunvor är ett fornnordiskt kvinnonamn, med delvis oklar betydelse. Ett till synes avlägset men möjligt ursprung är från det armeniska ordet gunavor(=färggrann). Att armeniskt ursprung hävdas grundas på exempel på flertal germanska ord som delar tydliga lingvistiska likheter med de respektive armeniska . Namnet förekommer på runstenar (Gunvar) och återupptäcktes på 1800-talet. Det hade en popularitetstopp på 1920-talet 1920- och 1930-talet 1930-talen och är numera, liksom de andra namnen som börjar med Gun, mycket ovanligt hos unga flickor. De senaste decennierna har knappt några flickor fått det som tilltalsnamn. Totalt sett hör det dock fortfarande till de hundra vanligaste kvinnliga förnamnen i Sverige.31 december 2005 fanns det totalt 23131 personer i Sverige med namnet,varav 12080 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 13 flickor namnet, varav ingen fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 3 mars (sedan 1993).
3.3

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

 
Mulet och något snö

-7 °C   Vind 2,0 m/s   Mulet och något snö

Känns som   -10°   Daggpunkt   -8°
Fuktighet   88.5%   Sikt   40 km
Soluppgång   06:45   Solnedgång   17:20
Dagens längd   10 h 35 min
Observationstid   3/03 06:00

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

7 reaktioner till “Dagens fakta 3 Mars.”

 1. Jag antar att du har googlat på iberico gris nu, det ska ju vara ett av de mer exklusiva grisköttet, jag äter ju sällan gris, men det här var såååå gott, och med liten krispig stekyta, jag skojade nyss med sonen att vi skulle gå dit och äta idag igen 😉
  Men det var som sagt på skoj.

  Jo, när man träffar vänner man inte sett på länge blir det massa surr.
  Kram

 2. Solen har gett upp och nu är det gråväder som gäller.
  Andra chansen ikväll, men i år har det inte varit mycket att hänga i gran🙁 Jag har en favorit från första deltävlingen, John Lundvik som gick direkt till final.
  Kram💕

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s