Blev med Plankor i helgen..


Plankstek, på ungerska: fatányéros, är en traditionell ungersk maträtt, som fanns på menyn redan 1900 på den berömda restaurangen Gundel i Budapest. Maträtten serverades på en träplanka, en nedärvd sed sedan gammalt från det historiska ungerska köket.Här oljar jag in plankorna med matolja sen ska dom in i ugnen 10 min 200*

P1100155

Plankstek hade i Sverige sin popularitetshöjdpunkt under 1970-talet. Ursprungligen var plankan gjord av hickory men numera tillverkas den av ek, som har bättre hållbarhet.Här nedan är dom färdiga för användning..efter 2 vändor i ugnen på 10 min.P1100156

 

4 kommentarer på “Blev med Plankor i helgen..

  1. Görsnygga! Det är mumsigt med planka! 🙂 Kram
    Du är händig så det räcker och blir över!

  2. Vi hade plankor förr, men dom fick inte följa med i flytten hit till Spanien. Hade som tradition att äta plankstek den 23:e december. Då när all julmat var fixad så var det skönt att bryta av med nåt annat 😀

  3. Ja jag minns att plankstek var oerhört populärt ett tag.
    Har ätit fisk (gös) på planka. Supergott
    Kramis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s