Dagens fakta 6 December.


Dagens namn

Nikolaus

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100 
Antal män med namnet i Sverige: 651
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 6 December

Betydelse Nikolaus

Nikolaus (Nicolaus, Nicholaus, Nicolas, Nicholas, ?) är ett egennamn och mansnamn, som är ett grekland grekiskt namn bildat av Nike (?) ?seger? och laos (?) ?folk?. Det har använts i Sverige sedan 1100-talet.Namnet har förekommit hos ett antal ryska tsarer och hos ett antal påve påvar.Stavningen Nikolaus är vanligast i de äldre generationerna, medan varianten Nicolas eller Nicholas är vanligast bland de yngre.Totalt är namnet vanligare bland 90-talets små pojkar än bland de vuxna svenskarna. De senaste åren har namnet (inklusive varianter) varit nära att bli ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen.31 december 2005 fanns det totalt 3 698 personer i Sverige med någon variant av namnet,varav 1 944 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 97 pojkar namnet, varav 52 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 6 december (sedan 1200-talet).

Niklas

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100 
Antal män med namnet i Sverige: 31157
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 2
Namnsdag: 6 December

Betydelse Niklas

Niklas, Nichlas, Nicklas eller Niclas är ett mansnamn och en nordisk kortform av namnet Nikolaus som har grekisk härkomst. En annan variant är Nicholas eller Nikolas. Nikolaus är bildat av orden Nike ”seger”, och laos ”folk”. Niklas (Nikulas) är belagt som namn i Sverige på en runsten från början av 1100-talet. Efter att Nils blev ett vanligare namn bland allmogen kom Niklas att ta dess plats som populärt förnamn inom adeln.Namnet var ett modenamn på 1960- och 1970-talen. Det finns 43505 män som har förnamnet Niklas/ Niclas. Av dessa har 32148 namnet Niklas/ Niclas som tilltalsnamn/ förstanamn. Ungefär en tredjedel stavar namnet med c. Namnsdag: 6 december (sedan 1986).

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Mulet, men troligen uppehåll

-2 °C  Vind 1,7 m/s Mulet, men troligen uppehåll   Känns som  -5° Daggpunkt -6° Fuktighet 70.6 % Sikt 50 km                                         Soluppgång 08:39 Solnedgång 14:42 Dagens längd 6 h 3 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Dagens fakta 6 December.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s