Dagens fakta 6 Mars.


Dagens namn

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: 6 
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 27264
Antal män med namnet i Sverige: 2
Namnsdag: 6 Mars

Betydelse Ebba

Ebba är ett kvinnonamn som är en feminin kortform av Eberhard (som betyder stark själ) eller andra forntyska namn på Eber-(enligt vissa källor också Ebbe som betyder gudarnas björn). Ebba var ett vanligt namn bland adeln på 1700-talet, då det också fanns i almanackan. Det försvann men blev åter populärt i samband med att Sveriges prins Oscar Bernadotte gifte sig med Ebba Munck af Fulkila år 1888 och spreds då även i resten av samhällsskikten. Ebba är en av 1990-talets stora kometer på namntoppen. Namnsdag: 6 mars (sedan 1901).

Ebbe

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: 37 
Antal män med namnet i Sverige: 6026
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 2
Namnsdag: 6 Mars

Betydelse Ebbe

Ebbe är ett mansnamn med flera möjliga ursprung. Dels är det en gammal dansk kortform av Esbjörn eller Asbjörn, där förleden es- eller as- betyder ”gud”, dels är det (liksom Ebba) en forntysk kortform av det gamla tyska namnet Eberhard som är sammansatt av orden Eber ”vildsvin” och hard ”hård”, ”stark”. Namnet har använts i Sverige sedan 1300-talet,Namnet hade en viss popularitet på 1930-talet, men har sedan dess varit relativt ovanligt. Trenden är dock just nu uppåtgående och 31 december 2005 fanns det totalt 3915 personer i Sverige med namnet,varav 1320 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 44 pojkar namnet, varav 23 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 6 mars (sedan 1993).

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Mulet, men troligen uppehåll

-19 °C Vind 0,0 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som -19° Daggpunkt -20° Fuktighet 85% Sikt 50 km Soluppgång 06:36 Solnedgång 17:28 Dagens längd 10 h 52 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 6 Mars.”

  1. Minus 6 Celsius och sol! Det sägs att ett ”polar vortex” är på väg
    mot nordöstra USA. Montana har slagit rekord betr. kyla.
    Kallt så in i vassen (men inte här, tur nog)

    1. Oki,här har det snöat sen i lördags till igår vid lunchtid..I morse hade jag -14,3c då bet det lite i kinden.nu är det bara -1,6 c,solen har försökt hitta fram genom molnen,men inte lyckats så bra..Haé Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s