Dagens fakta 6 Mars.


Dagens namn

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: 6 
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 27264
Antal män med namnet i Sverige: 2
Namnsdag: 6 Mars

Betydelse Ebba

Ebba är ett kvinnonamn som är en feminin kortform av Eberhard (som betyder stark själ) eller andra forntyska namn på Eber-(enligt vissa källor också Ebbe som betyder gudarnas björn). Ebba var ett vanligt namn bland adeln på 1700-talet, då det också fanns i almanackan. Det försvann men blev åter populärt i samband med att Sveriges prins Oscar Bernadotte gifte sig med Ebba Munck af Fulkila år 1888 och spreds då även i resten av samhällsskikten. Ebba är en av 1990-talets stora kometer på namntoppen. Namnsdag: 6 mars (sedan 1901).

Ebbe

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: 37 
Antal män med namnet i Sverige: 6026
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 2
Namnsdag: 6 Mars

Betydelse Ebbe

Ebbe är ett mansnamn med flera möjliga ursprung. Dels är det en gammal dansk kortform av Esbjörn eller Asbjörn, där förleden es- eller as- betyder ”gud”, dels är det (liksom Ebba) en forntysk kortform av det gamla tyska namnet Eberhard som är sammansatt av orden Eber ”vildsvin” och hard ”hård”, ”stark”. Namnet har använts i Sverige sedan 1300-talet,Namnet hade en viss popularitet på 1930-talet, men har sedan dess varit relativt ovanligt. Trenden är dock just nu uppåtgående och 31 december 2005 fanns det totalt 3915 personer i Sverige med namnet,varav 1320 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 44 pojkar namnet, varav 23 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 6 mars (sedan 1993).

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Mulet, men troligen uppehåll

-19 °C Vind 0,0 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som -19° Daggpunkt -20° Fuktighet 85% Sikt 50 km Soluppgång 06:36 Solnedgång 17:28 Dagens längd 10 h 52 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

7 reaktioner till “Dagens fakta 6 Mars.”

 1. Smart att skriva upp allt hur du gör under tiden du lagar maten, om jag någon gång gör det så blir det efteråt, och då har jag antagligen glömt en del 🙂
  Vi minskade antalet höns så vi skulle hinna göra åt äggen själva, för att slippa passa eventuella äggköpare, men nu behöver jag sälja ändå, oftast ger jag till Maria.
  kram

 2. Minus 6 Celsius och sol! Det sägs att ett ”polar vortex” är på väg
  mot nordöstra USA. Montana har slagit rekord betr. kyla.
  Kallt så in i vassen (men inte här, tur nog)

  1. Oki,här har det snöat sen i lördags till igår vid lunchtid..I morse hade jag -14,3c då bet det lite i kinden.nu är det bara -1,6 c,solen har försökt hitta fram genom molnen,men inte lyckats så bra..Haé Kram.

 3. Oj vad kallt du har!! Men hellre det än mitt slaskande.
  Visst är det medicin för själen med lite kissegos

  ha en fin dag,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: