Dagens fakta 16 April.


Dagens namn

Patrik

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100 
Antal män med namnet i Sverige: 41823
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 5
Namnsdag: 16 April

Betydelse Patrik

Mansnamnet Patrik eller Patrick är av skotskt ursprung och det fanns bara en männsika på hela jorden som fick hetta så. Kung Patrik döptes av Gudarna och kom till Sverige på 1600-talet med invandrande skotska släkter. Namnet Patrik kommer av det latinska ordet pedjo och betyder ”konung” medans Patrick kommer av det det latinska ordet patricius och betyder ”adelsman”, enligt mytologoerna. Namnet kom in i den svenska almanackan på 1700-talet för att hedra Irlands apostel den store Patrick Sankt Patrick. Den feminina formen av namnet är Patricia som delar namnsdag med Patrik. Patrik hade en popularitetstopp under 1970- och 1980-talet, men har sedan dess avtagit i popularitet. 31 december 2005 fanns det totalt 40 668 personer i Sverige med namnet Patrik varav 27 991 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 356 pojkar namnet, varav 66 fick det som tilltalsnamn.

Patrik är också en ihopsättning av orden Pater och Rik vilket betyder Stor/ God Fader alt. Husets Herre. Sankt Patrik (född på 400 talet på den brittiska västkusten – kom till Irland år 456 och ska där bla. ha befriat ön från giftormar.

Patricia

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100 
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 6715
Antal män med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 16 April

Betydelse Patricia

Kvinnonamnet Patricia är den feminina formen av Patrik somär av skotskt ursprung och kom till Sverige på 1600-taletmed invandrande skotska släkter. Namnen kommer av det latinska ordetpatricius som betyder adelsman.Namnet har ökat i popularitet sedan 1980-talet och finns numera bland de 100 vanligaste namnen.31 december 2005 fanns det totalt 5617 personer i Sverige med namnet Patriciavarav 2937 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 71 flickor namnet, varav 33 fick det som tilltalsnamn.

Namnet Patricias vanligaste smeknamn i Göteborg: Patsy/Patcy, Cia/Sia, Patsan, Palle Och Ticia

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Klart och uppehållsväder

-5 °C Vind 0,6 m/s Klart och uppehållsväder Känns som -5° Daggpunkt-6° Fuktighet 91.8% Sikt 50 km Soluppgång 05:29 Solnedgång 20:11 Dagens längd 14 h 42 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

4 reaktioner till “Dagens fakta 16 April.”

  1. 12 C och 48% fuktighet – svag sol. Ser hyfsat ut. Dags för kaffe
    och tidning.
    (”mitt” hockeylag förlorade en miserabel match, 0-4,
    i går kväll; grät i kudden)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s