Dagens fakta 7 Juni.


Dagens namn

Robert

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100 
Antal män med namnet i Sverige: 56563
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 22
Namnsdag: 7 Juni

Betydelse Robert

Robert är ett mansnamn med forntyskt ursprung; Hrodebert som är sammansatt av orden hrode, ”ära” och bert som betyder ”ljus”, ”strålande”. Äldsta belägg i Sverige, år 1219. Vilhelm Erövrarens far som var en normandisk hertig vid namn Robert, anses ha fört namnet till England. En vanlig förkortning av namnet är Bobby (uttalas även ”babi eller bavi”)eller Robban, Robbe . I Frankrike och Skottland har flera kungar burit namnet.  Robert förekommer även som efternamn, främst i franska franskspråkiga länder.

Robin

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100 
Antal män med namnet i Sverige: 29302
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 375
Namnsdag: 7 Juni

Betydelse Robin

Robin är ett engelskt smeknamn för Robert som betyder ”den ärorike”. Robin betyder också ”rödhake” på engelska. Det har använts som dopnamn i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Namnet används både som mansnamn och som kvinnonamn. I Sverige är det vanligast som mansnamn, men i till exempel USA är namnet tre gånger så vanligt som flicknamn än som pojknamn. Förklaringen till populariteten som mansnamn i Sverige kan delvis förklaras med den extrema modevågen namnet hade i slutet av 1980-talet kopplat till Björn Borgs son Robin, men namnet hade börjat stiga i popularitet redan i slutet av 70-talet, kanske på grund av filmen ”Robin Hood – Äventyrens man” från 1976. 1989 och 1990 var det över 2000 pojkar per år som fick namnet och det låg som bäst 2:a på namntoppen. 
Robin är även ett vanligt kurdiskt namn och betyder ”den som bringar ljus”.
Det finns 26850 män som har förnamnet Robin. Av dessa har 21531 namnet Robin som tilltalsnamn/ förstanamn. Och det finns även 237 kvinnor som har förnamnet Robin varav 98 har det som tilltalsnamn/ förstanamn.

LOKALT VÄDER I UPPSALA

Halvklart och uppehåll

+16 °C Vind 2,1 m/s Halvklart och uppehåll Känns som+16° Lufttryck 1014 hPa Daggpunkt+15° Fuktighet 93.8% Sikt 10 km Soluppgång 03:32 Solnedgång 22:04 Dagens längd 18 h 32 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

En tanke på “Dagens fakta 7 Juni.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s