Tur som en tok..


Rubriken gäller inte mig utan en 89 årig gubbe med världens röta..Tar det från början..I söndags 16/6 hade jag bestämt att köra en sväng norrut mot Storbäck byn där mamma föddes.När jag kom ner till Ormsjön, kikade jag in till kamraten Eivor som hjälp mig i min släktforskning,hon hade redan besök av Knut,Knut har ett gammalt boställe ca 5-6 hundra meter ovanför min stuga,Knut brukar köra dit nu och då,brukar aldrig bli över en natt utan kör hem till Vilhelmina där han bor,när han gjort det han skulle uppe i Granlibränna.Vi fikade hos Eivor och jag drog vidare mot Storbäck,där såg jag inte en enda levande själ,jag gissar att det bor färre än 30 pers i byn.Fortsatte till Risbäck en by med egen kyrka men de boende i byn har dramatiskt minskat 2000 var det ca 54 boende i byn,där finns en idrottsplats med det talande namnet  ”Myggvallen”..Körde tillbaka mot stugan kom fram i 14:30 tiden,var lite småhungrig,kokade lite makaroner..Plötligt får jag se Knut på verandan,mysko han brukar ju bara tuta när han kör förbi,han kommer in och vi börjar småprata,när han säger att F-n bilen min startar inte,har nog glömt lyset på,batteriet är dött,,har du gått hit frågar jag,nä jag har rullat ner på vägen,oki tänker jag det är ju ganska brant utför uppifrån Bränna,som hans ställe kallas..Jag kollar på vägen där står hans gamla Volvo med huven öppen.Har du startkablar så fixar det sig säger jag,,

jag tror det säger Knut,vi går ut och han rotar i sin bil,hittar en kasse med startkablar helt nya i en oöppnad förpackning,jag kör fram mot hans bil och koppar kablarna,efter en stund så går Volvon igång,gissa om det var en glad Knut som frågade vad blir jag skyldig,,”Tack o bock” sa jag..Inte kul att det strular när man är 14 km från byn och ingen mobiltäckning.Jag tor jag ska köpa startkablar också,kan vara bra att ha. När nöden är som störst,då är hjälpen som närmast..

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

8 reaktioner till “Tur som en tok..”

 1. Verkligen tur som en tokig! Vad bra att du kom förbi och kunde hjälpa till.
  Vi har startkablar i bilen, har alltid haft det. Har varit bra att ha ibland, batterier lever inte för evigt och kan behöva en ”knuff” ibland.

 2. Rulla utför backen!!! Dä du! Vilken tur att du bor åt det hållet.
  Nu vet du varför du placerats just där. 🙂 Du har gjord din god gärning.
  Smart att ha kablar i bilen.
  Och för Marianne – jag är 91 och kör bil men inte efter skogsvägar:
  håller mej i min lilla förort.
  39 grader här i dag – ganska skönt. Min tomatplanta växer
  kvickt på solsidan.

  1. Nej, för 17 – det är ”bara” 29″ grader.
   Har föresten just tittat på USA-Sverige i fotboll.
   Förlust men hyfsat spel iaf.

 3. Oj ute och kör ensam i den åldern
  Det är bra att vara väl utrustad när man håller till i ödemarken, särskilt om man är så gammal…
  Hoppas du haft en fin dag
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s