Dagens fakta 6 Oktober.


Dagens namn

Jenny

Populäritet idag: Oförändrad 
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 47421
Antal män med namnet i Sverige: 7
Namnsdag: 6 Oktober

Betydelse Jenny

Namnet Jenny betyder ”Gud har förbarmat mig”. Jenny är ett kvinnonamn och en engelsk kortform av Johanna och en smekform av Jane. Den kan även vara en smeknamnsform för Jennifer. Det finns också ett rumänskt namn som stavas Jeni, som har betydelsen vit, mjuk. Namnet har använts i Sverige sedan 1767. Jenny var en av kometerna på namntoppen under 1980-talet. Därefter har trenden vänt neråt. 31 december 2005 fanns det totalt 47 245 personer i Sverige med namnet, varav 31 390 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 393 flickor namnet, varav 102 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag 6 oktober. Det finns också ett antal som stavar namnet Jennie. EMD har skrivit en låt som heter ”Jennie let me love you”.

Jennifer

Populäritet idag: Oförändrad 
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 12343
Antal män med namnet i Sverige: 4
Namnsdag: 6 Oktober

Betydelse Jennifer

Jennifer är ett engelskt kvinnonamn som, via korniskan, härstammar från det walesiska namnet Gwenhwyfar (eng. stavning Guinevere), som möjligtvis betyder ”vit våg” eller ”vit drömbild”. Jennifer kan också betyda ”ljus, helig, mjuk och vacker kvinna”. Det är först under 1900-talet som namnet nått utanför Wales gränser. 1986 togs det in i den svenska almanackan.Namnet upplevde en modevåg under 1990-talet. 1994 blev Jennifer det 25:e vanligaste flicknamnet bland nyfödda.Fortfarande får nästan 300 flickor i varje årskull namnet som tilltalsnamn. Det finns 11215 kvinnor som har förnamnet Jennifer. Av dessa har 10 636 namnet Jennifer som tilltalsnamn/ förstanamn. År 2003 fick 347 flickor namnet, varav 282 fick det som tilltalsnamn.

LOKALT VÄDER I UPPSALA

Mulet, men troligen uppehåll

+1 °C Vind 2,1 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som -1° Lufttryck 1024 hPa Daggpunkt -2° Fuktighet 78.8% Sikt 10 km Soluppgång 07:05 Solnedgång 18:08 Dagens längd 11 h 3 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Dagens fakta 6 Oktober.”

 1. Hon bor på 32, sonen bor väl på 2 om jag inte minns fel?

  Vad jag sett på foton så är Visby en vacker stad, jag har nyligen fått reda på att en av barndomsvännerna bor där, så planer finns att åka över, får se när det kan bli.
  Kram

 2. Motivet på fotot känns bekant 😉 Inte så längt ifrån ”min” Maja.

  Ja vi skyller på Ainbusks, konstigt nog har ajg aldrig varit på Gotland, trots att båten gick mellan de båda öarna under hela min uppväxt, varje sommar sa vi att vi skulle åka, men det blev aldrig av. Jag har aldrig varit på Blå Jungfrun heller, var på väg en gång, men det blåste ´för mycket för att båren skulle kunna lägga till där så den turen blev inställd. Men förr eller senare kanske jag kommer till både Gotland och Jungfrun
  ha en fin dag,
  kram

 3. Huuu… Inte många plusgrader där hos dig nu. Här har vi fortfarande varmt, men å andra sidan var det väl vårdagjämning här på södra halvklotet när det var höstdagjämning på det norra… 🙂

  Ha en fin söndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s