Dagens fakta 7 Oktober.


Dagens namn

Birgitta

Populäritet idag: Oförändrad 
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 164812
Antal män med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 7 Oktober

Betydelse Birgitta

Birgitta är ett kvinnonamn av keltiskt ursprung som betyder ”den höga” eller ”den upphöjda”. (Ursprungligen var namnet Brigit och sedan i latiniserad form Brigida, vilket hos oss blev Brigitta och slutligen dagens form). Namnet blev ofantligt populärt efter Prinsessan Birgittas födelse 1937 och under de följande decennierna, men sjönk från början på 1970-talet i frekvens.Namnet Birgitta var mycket vanligt även några år före prinsessans födelse, i synnerhet 1934. Prinsessan är född 1937.Totalt sett tillhör det ett av våra vanligaste namn.31 december 2005 fanns det totalt 178 885 personer i Sverige med namnet,varav 42 321 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 475 flickor namnet, varav 1 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 7 oktober (dagen var redan på medeltiden tillägnad heliga Birgitta). Birgitta kan också vara en feminin form av det gamla nordiska mansnamnet ”Birgir”, som möjligen utvecklades från ”bjarga” med betydelsen ”att hjälpa/rädda/beskydda”. Heliga Birgittas far hette Birgir. Flera andra namn är från början kort- eller smekformer av Birgitta, såsom Britt, Britta, Brita, Gitta och Bibbi. Ett annat besläktat namn är Birgit.

Britta

Populäritet idag: Oförändrad 
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 12856
Antal män med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 7 Oktober

Betydelse Britta

Kvinnonamnet Britta är en kortform av Birgitta som från början är ett keltiska keltiskt namn med betydelsen ”den höga”. Andra kortformer av Birgitta är Britt, Brita och Birgit.Namnet är vanligt bland kvinnor födda på 1910- och 1920-talen, men precis som Birgittaoch Britt har namnet minskat i popularitet under de senaste decennierna. För närvarande är det ett knappt 10-tal flickor som får namnet som tilltalsnamn varje år. Den 31 december 2005 fanns det totalt 18 790 personer i Sverige med namnet, varav 10 593 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 83 flickor namnet, varav 7 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 7 oktober, (1986-1992: 21 oktober). I Tyskland har Britta blivit ett populärt namn för tjejer född på 70-talet och senare efter att Astrid Lindgrens Bullerby-filmerna har visats på tv

LOKALT VÄDER I UPPSALA

Halvklart och uppehåll

-1 °C Vind 2,6 m/s alvklart och uppehåll Känns som -4° Lufttryck 1018 hPa Daggpunkt -2° Fuktighet 92% Sikt 10 km Soluppgång 07:07 Solnedgång 18:05 Dagens längd 10 h 58 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

8 reaktioner till “Dagens fakta 7 Oktober.”

  1. 20C i norra Virginia och TORRT!!!
    Kan inte komma ihåg,när det regnade sist.
    Gräsmattorna är bruna och löven faller tidigare and vanligt.

  2. Bakfickan var nog ett inte helt ovanligt namn på småkrogar som låg i anslutning till de mer exklusiva större krogarna förr, alltså de som hade samma kök, men lite enklare rätter än den stora restaurangen. Åtminstone är det så jag minns det från min tid som restaurangare 😉
    Ha en fin dag,
    kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s