Dagens fakta 26 Juli.


Dagens namn

Jasmine

 • Antal kvinnor 4 913 st (3 022 tilltalsnamn)
 • Antal män 6 st
 • Namnsdag 26 juli

Betydelse:

Jasmine är en blomma och en blek nyans av gul färg.
Det är ifrån persiskt och gammalt franskt ursprung. Namnet uttalas JAZ-min, Jaz-meen eller med sje-ljud i början. Det är ett internationellt namn som är vanligt i Australien, Canada, USA, England, Sverige, Mellanöstern, Nordafrika och Frankrike. Namnet blev ett stort genombrott efter Disney filmen ”Aladdin” ifrån 1992.Man kan stava detta namn på många olika sätt, till exempel Jasmine (svensk stavning), Jasmin, Jazmine, Yasmin, Yasmine, Yazmine, Yasmina eller Chasmine.

Jesper

 • Antal män 21 170 st (17 448 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 10 st
 • Namnsdag 26 juli

Betydelse:

Jesper, mansnamn, är en nordisk ombildning av Jasper (tysk sidoform till Caspar (se Kasper)), som betyder ”kejsare” eller ”hav”. Vissa tror att det skall betyda skattmästare då man tror att Kasper är en tysk form av Caesar. Inga källor bekräftar dock detta. Betydelsen av namnet är omtvistat.
De senaste 20 åren har Jesper förvandlats från ett ovanligt namn till ett av de allra vanligaste. 1994 nådde Jesper 20-i-topp och kulmen nådde 1995 då namnet blev nummer 14 på topplistan. Bland män över 30 år är namnet inte ett av de 250 vanligaste. 31 december 2005 fanns det totalt 19 479 personer i Sverige med namnet, varav 16 404 med det som tilltalsnamn, vilket motsvarar ca 0,5% av Sveriges manliga befolkning. År 2001 fick 427 pojkar namnet, varav 340 fick det som tilltalsnamn.Jesper är ett väldigt vanligt namn i Danmark där 34 542 personer 2007 hade Jesper som tilltalsnamn. Det motsvarar hela 1,3% av Danmarks manliga befolkning.

Kalender 2020<>26 Juli Bellmandagen * Esperantodagen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+14 °C Vind 4,0 m/s Känns som +13° Daggpunkt +11° Fuktighet 80% Soluppgång 04:13 Solnedgång 21:38 Dagens längd 17 h 25 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

6 reaktioner till “Dagens fakta 26 Juli.”

 1. Min systerdotter heter Jasmin, så jag får gratta henne när jag träffar henne idag. Jag vet inte hur hon stavar, men uttalar med kort A, så det låter jazzmin, men tror hon bara har ett z eller s.

  Det kändes lite som att få besök hemifrån när det kom någon från Länghem, vi skvallrade inte så mycket om vännerna där, men lite blev det förstås 😉
  Önskar dej en fin fortsättning på dagen,
  kram

 2. Idag skulle min far fyllt 108 år om han levt, men han är bort sedan ca 30 år. Ska fira hans födelsedag med en god kaka. Älskar honom fortfarande och saknar honom fortfarande.
  Hoppas du får en fin söndag!

 3. Godmorgon! Ingen tryckande värme här idag och det är bra för mannen blir sämre i värme. Tvättmaskinerna går här som vanligt på söndag. Kramiz!

 4. Dom namnen hör man inte så ofta nu men det kan ändra sig. Många gamla namn kommer ju tillbaka. Kul att få lite fakta om namnen. Kul bild du gjort i och med vädret hos er. I går hade vi 26 grader på eftermiddagen. Det lär nog bli varmt i dag också.

  Ha en jätteskön söndag
  kram från Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s