Dagens fakta 28 Juli.


Dagens namn

Botvid

  • Antal män 168 st (31 tilltalsnamn)
  • Namnsdag 28 juli

Betydelse:

Mansnamnet Botvid är ett fornnordiskt som kanske betyder ”den som skogen/träden botar/vårdar”. Namnet är ett svenskt helgonnamn, och Sankt Botvid är Södertörns skyddshelgon. Sankt Botvid blev enligt legenden kristnad på en handelsfärd till England, och dödad av en slav som han friköpt ca år 1080. Namnet är ovanigt i Sverige. Sedan 1950-talet har endast några enstaka personerper år fått namnet.31 december 2005 fanns det totalt 201 personer i Sverige med namnet,varav 26 med det som tilltalsnamn.År 2017 fick 1 pojke namnet som tilltalsnamn.Namnsdag: 28 juli, (1986-1992: 4 december, 1993-2000: 5 juni).Kategori: Mansnamn.

Seved

  • Antal män 728 st (133 tilltalsnamn)
  • Namnsdag 28 juli

Betydelse:

Mansnamnet Seved är en variant av den äldre formen Sigvid som är bildat två ord som betyder seger och träd. Namnet plockades in i almanackan 1901 tillsammans med en rad av andra gamla nordiska namn men blev aldrig någon riktig succé. Namnet har aldrig varit vanligt. De senaste årtiondena har endast några fåtal pojkar i varje årskullfått namnet som andranamn men 2008 fick en pojke Seved som tilltalsnamn. 31 december 2007 fanns det totalt 901 personer i Sverige med namnet Seved eller Sewed varav 204 med det som tilltalsnamn. En sidoform är Seve. Namnsdag: 28 juli, (1901-1992: 22 oktober).

Kalender 2020<>28 Juli Jakttornets dag * Världshepatitdagen *
Alla föräldrars dag

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+16 °C Vind 1,3 m/s Känns som +16° Daggpunkt +13° Fuktighet 85.6% Soluppgång 04:18 Solnedgång 21:33 Dagens längd 17 h 15 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

7 reaktioner till “Dagens fakta 28 Juli.”

  1. Botvid hette en gammal skådespelare som pratade lite roligt. Såg honom ofta på gamla svenska långfilmer 😉 Då finns det ju i alla fall några med det namnet. Namnet Seved har jag aldrig hört talas om så man får lära sig lite här hos dig.

    Ha en skön kväll
    kram från Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s