Dagens fakta 28 Augusti.


Dagens namn

Fatima

 • Antal kvinnor 6 060 st (5 016 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 28 augusti

Betydelse:

Fatima är ursprungligen en variant av Fátimah. Av arabisktalande uttalas Fatima /FAH-tee-ma/ (med betoning på första a:et), ett arabiskt namn som betyder ”hon som avstår”. Fátimah var profeten Muhammads dotter. Hon gifte sig med Ali, som kom att bli den fjärde kalifen. Från persiskan transkriberas namnet som Fatemeh. Bland somalier uttalas det som Faadumo. Namnet är också vanlig bland portugisiska och spanska kulturer och har sitt ursprung i den moriska tiden. Staden Fátima i Portugal döptes efter en morisk prinsessa och är en pilgrimsstad. Namnet Fatima har namnsdag den 28 augusti i kalendern.

Leila

 • Antal kvinnor 3 658 st (2 711 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 28 augusti

Betydelse:

Kvinnonamnet Leila är ett arabiskt namn med betydelsen ”natt”. Leila var namnet på ett rött vin ( det röda vinet man blir berusad av om natten) och härstammar från Arabvärlden innan Islam spreds. Traditonen före Islam var att män ofta samlades i tält på kvällarna, drack vin och tävlade i poesi. Namnet kom in i svenska almanackan 2001 och har ökat i popularitet under 1990-talet. 31 december 2005 fanns det totalt 2 807 personer i Sverige med namnet Leila varav 2 091 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 21 flickor namnet, varav 13 fick det som tilltalsnamn.

Gurli

 • Antal kvinnor 1 809 st (700 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 28 augusti

Betydelse:

Kvinnonamnet Gurli är bildat av det persiska ordet för ros.Namnet förekommer i Tusen och en natt.Gurli är inget vanligt namn just nu. Ingen flicka har fått namnet som tilltalsnamn de senaste decennierna.31 december 2005 fanns 3 244 personer i Sverige med namnet Gurli varav 1 836 med det som tilltalsnamn.

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+13 °C Vind 2,0 m/s Känns som +13° Daggpunkt +10° Fuktighet 82.5% Soluppgång 05:35 Solnedgång 20:06 Dagens längd 14 h 31 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Dagens fakta 28 Augusti.”

 1. Jag tänker på Fatima Ekman och Leila som bakade förr på TV. Namnet Gurli har jag inte hört på länge. Man får lite minnen och uppdatering här av namn. Alltid intressanta att få reda på namnens betydelse och lite bakgrundsfakta

  Ha en skön helg
  kram från Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s