Länge sedan jag åt denna Delikata,Rundmun.


FLODNEJONÖGA (Lampetra fluviatilis)

Flodnejonöga är ingen benfisk, utan en rundmun. Den har inga käkar, och munnen består av en sugskål. Den saknar gälöppningar, men har istället sju runda öppningar i en rad på sidan bakom huvudet. Nejonögat suger sig fast på döda eller levande fiskar, och kan alltså leva som parasit. Den kan även äta maskar, kräftdjur och annat. Nejonögat lever under sina första 2-3 år nergrävd i botten i åar och floder. Sedan vandrar den ut till kustområdena, och lever där i några år. När det är dags för lek vandrar den återigen upp i sötvatten. Hanen bygger en lekgrop, ibland tillsammans med andra hanar. Leken pågår i några veckor, och sedan dör de.

Stekta nejonögon är en delikatess man kan köpa i Gävle på höstarna. Det är flodnejonögon, nätting, som lever runt kusterna och på hösten vandrar upp i älvar och åar för att leka. Fisken, som blir 25-30 centimeter lång, har ett välsmakande kött och fångas under lektiden, i våra trakter i Dalälven vid Älvkarleby.

Godast är Nejonögonen nystekta,men jag åt dom kalla,smakar jättebra.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Länge sedan jag åt denna Delikata,Rundmun.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s