Dagens fakta 19 Oktober.


Dagens namn.

Tor

 • Antal män 5 383 st (2 646 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 4 st
 • Namnsdag 19 oktober

Betydelse:

Mansnamnet Tor eller Thor kommer från namnet på den fornnordiska guden Tor. Tor betyder åska – torden. I forntiden fick inga pojkar enbart den mäktige gudens namn utan det förekom endast i sammansättningar som Torbjörn och Torleif. Först på 1700-talet började namnet användas enskilt som dopnamn.
Så sent som vid 1900-talets början sågs namnet som hedniskt och fick inte förekomma i almanackan som ju hade kyrkans helgon som ursprung. Namnet har långsamt ökat i popularitet under de senaste decennierna och kommer kanske snart att finns bland de hundra vanligaste. År 2008 fick 88 pojkar namnet,,2013 99 st,,2016 165

Tore

 • Antal män 14 797 st (5 222 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 3 st
 • Namnsdag 19 oktober

Betydelse:

Tore eller Thore är ett mansnamn med nordiskt ursprung. En äldre form av namnet var Thorir som eventuellt är en sammansättning av guden Tors namn och ett ord verr som betyder ”man” eller ”kämpe”. En annan tolkning är att slutdelen skulle komma från *wihar med betydelsen ”präst”. Namnet är också en kortform av olika namn som börjar på Tor-.Tore är relativt vanligt bland män över 50 år, men förkommer inte ofta som tilltalsnamn bland de yngre.31 december 2005 fanns det totalt 20 359 personer i Sverige med namnet Tore eller Thore,varav 8 645 med det som tilltalsnamn.År 2008 fick 23 pojkar namnet Tore som tilltalsnamn, varav 3 stavade namnet Thore. Namnsdag: 19 oktober (sedan 1901)

Kalender 2020<>19 Oktober
Nationella dagen för Strävhårig foxterrier *

LOKALT VÄDER I UPPSALA

+1 °C Vind 4,1 m/s Klart och uppehållsväder Känns som -3° Lufttryck 1005 hPa Daggpunkt -4° Fuktighet 66.6% Sikt 10 km Soluppgång 07:39 Solnedgång 17:27 Dagens längd 9 h 48 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 19 Oktober.”

 1. Nationella dagen för strävhårig foxterrier, vad de kan hitta på.
  Ja, man undrar lite över det där offsidemålet, det satt ett gäng Brynäsare på borden bredvid oss, jisses vad arg en av de var, svarta ögon och jag trodde han skulle hoppa ner på isen. Man förstår att de var arga men inte såååå arga. Men jag tror V hade vunnit även om det där hade blivit bortdömt.
  Ha en fin fortsättning på dagen,
  kram

 2. Ja, då får vi väl fira åskan då när Tor dundrar över himlen. Fast det ser inte ut att finnas så bra förutsättningar för det här idag, solen skiner från en klarblå himmel…

  Ha en fin start på veckan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: