Dagens fakta 21 Oktober.


Dagens namn

Ursula

 • Antal kvinnor 1 745 st (820 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 21 oktober

Betydelse:

Ursula är ett kvinnonamn som är en diminutivform av det latinska ordet ursus ”björn” och betyder ”den lilla björninnan”.
Det har använts som dopnamn i Sverige sedan 1400-talet. Namnet är mycket ovanligt bland de yngre, endast en handfull flickor har fått namnet som tilltalsnamn de senaste 10 åren. Den 31 december 2007 fanns det totalt 1 917 kvinnor i Sverige med namnet, varav 988 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 4 flickor namnet, varav 1 fick det som tilltalsnamn.
Namnets gamla placering på detta datum kommer från Ursula (helgon) Sankta Ursula och de elvatusen jungfrurna.

Yrsa

 • Antal kvinnor 390 st (255 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 21 oktober

Betydelse:

Ett fornnordiskt namn som möjligen betyder yr, vild. Enligt de fornnordiska sagorna var Yrsa gemål till sveakungen Adils och mor till danakungen Rolf Krake på 500-talet. (Källa: Historiska Museets ?Vad betydre namnet?).
Namnet är mycket ovanligt, men de senaste åren har flera flickor varje år fått namnet, så en vändning är kanske på gång. Det finns 335 kvinnor som har förnamnet Yrsa. Av dessa har 236 namnet Yrsa som tilltalsnamn/förstanamn. Det finns också 1 kvinna i Sverige som heter Yrsa-Lisa en som heter Yrsa-Britt, och en som heter Yrsa-Pärla. Namnsdag: 21 oktober (sedan 2001. Namnet fanns också på 11 april under åren 1986-92).Yrsa är ett kvinnonamn med fornnordiskt ursprung med betydelsen ”björnhona”, från ”ursus” = björn. Även ”den yra, den vilda”.

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+7 °C Vind 5,5 m/s Soluppgång 07:47 Solnedgång 17:20 Dagens längd 9 h 33 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 21 Oktober.”

 1. Jag gillar ju snö, men bara om den inte är blöt, den ska stanna nån månad när den kommit och inget hattande fram och tillbaka. Men snöslask klarar jag mej bra utan.
  ha en fortsatt fin dag,
  kram

 2. Inte så himla varmt där hos dig… Här har vi i alla fall 19 grader nu på morgonen och det blir runt 25 på dagarna. Perfekt väder för mig 🙂

  Ha en fin dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: