Kaffe,en dryck som piggar upp.Fakta eller Myt??


En artikel skriven av. Malin Toverud 

Hur kaffedrickandet uppstod finns det olika teorier om. En myt handlar om att Kaldi, en getherde  ska ha upptäckt kaffets uppiggande effekt när hans getter började rusa runt när de ätit frukterna från ett kaffeträd. Troligtvis skedde detta i Etiopien eller på den Arabiska halvön, och det dröjde innan kaffet kom till Sverige. Det var inte förrän på 1680-talet som Sverige började importera kaffe i små mängder för försäljning på apotek. Senare tog kung Karl XII med sig en kaffekokare hem till Sverige från Turkiet, där han bjöds på kaffe under sina resor. I mitten av 1800-talet blev kaffet en svensk folkdryck, först som måltidsdryck och sedan som den traditionella svenska företeelsen fika.

Under flera perioder mellan 1756-1823 förbjöds kaffedrickandet i Sverige. Riksdagen var orolig för den ökande importen av kaffe och för att en stor del av de svenska pengarna skulle hamna utomlands. När det blev fritt fram att dricka kaffe igen steg konsumtionen markant, det var många som inte klarade sig utan sina koppar kaffe. Det sägs till och med att kaffet räddade oss från spriten – istället för att ta en sup på morgonen drack man en kopp kaffe för att komma igång. På den tiden drack man sitt kaffe på fat. Troligtvis gjorde man det för att drycken var så varm och svalnade snabbare på fatet än i koppen. Vissa lyxade till det med att dricka kaffe på bit – det vill säga sörpla i sig kaffet genom en sockerbit som man höll mellan tänderna. Att dricka kaffe på fat och på bit var en trend som höll i sig ända till 1960-talet.

Under senare år har trenderna kommit och gått. Först skulle man koka sitt kaffe, sen blev det populärt med kaffebryggare. Därefter kom alla kaffemaskiner och nymodigheter som espresso, cappuccino och latte. Sen blev det trendigt att brygga sitt kaffe igen. På kvällen är det många som avstår kaffe för att det kan vara svårare att somna om man har druckit kaffe. Kanske var det därför som koffeinfritt kaffe blev populärt. För de som inte ville dricka sitt kaffe varmt, skapades iskaffe i olika smaker. En trendig kaffedryck som kan drickas både varm och kall är “Kaffe Dalgona”, som du faktiskt kan göra själv hemma. Variationen på kaffedrycker är numer stor, och de flesta vet precis vilken sort de önskar till olika tillfällen – morgon, middag, kväll och till vardags och fest.

Hur blir kaffet “koffeinfritt”?

Till att börja med kan vi slå fast att det vi kallar koffeinfritt kaffe fortfarande innehåller en gnutta koffein. För att få kallas koffeinfritt kaffe inom EU ska 99,9 procent av allt koffein ha avlägsnats – i USA räcker det med 97 procent. Det finns några olika metoder för att dra ur koffeinet ur bönorna. Vanligast är att de tvättas före rostningen, med diklormetan eller etylacetat. På senare år har man också börjat använda superkritisk koldioxid under högt tryck. 

För- och nackdelar med koffeinfritt kaffe

Om du dricker kaffe för den uppiggande effektens skull är det definitivt tokigt att välja koffeinfritt. Då är det kanske bättre att du unnar dig en kopp kaffe med koffein på morgonen, och låter bli det helt under eftermiddagen och kvällen. Kanske är det egentligen den här uppiggande effekten många saknar när de säger att koffeinfritt kaffe inte smakar lika gott som “vanligt” kaffe? 

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Kaffe,en dryck som piggar upp.Fakta eller Myt??”

 1. Så nu lärde jag mig något nytt igen från ett mycket trevligt inlägg.
  Vem i helskotta sätter i sig koffeinfritt kaffe som har preparerats med en massa kemikalier? Inte jag i alla fall. Lennart satte precis fram en mugg kaffe och en kanelbulle till mig!
  Gõtt!
  Kram

 2. Nu är det midnatt och 18C – har varit en härlig dag.
  Jag dricker EN stor kopp kaffe varje morgon men inte mer. Har aldrig
  kunnat med förmiddags- och eftermiddagskaffe. Mamma kokade ju
  kaffe och pannan stod på vedspisen hela dan. Vet inte hur det smakade.
  Min svärdotter hade en liten kaffeplantage i Vietnam – verkligen gott.

  Kommer ihåg under kriget då kaffe var värt sin vikt i guld. Strikt ransonerat.
  Ciao!

  1. Mors..Jag är en stor kaffedrickare,kan bli 4-6 koppar om dagen..När jag jobbade på Gevaliarosteriet så produserade vi många ton koffeinfritt kaffe som skeppades till Usa,detta kaffe är ingen höjdare i smaken..Här är det grått regnar lite lätt..Haé Kram.

 3. Myten om Kaldi är rolig, men det är nog just en myt.
  Det där med koffeinfritt kaffe är knäppt enligt mej, själv dricker jag väldigt sällan kaffe annat än på morgonen.
  Kockarnas kamp, nu håller jag på Nicolina
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: