Släktforskningens dag


Jag har ju sysslat med släktforskning i en jädrans massa år,minst 45.När jag började var det ganska omständigt..Man gick till Biblioteket och där fick man beställa microfilmade kort med innehåll från kyrkböcker från den församling man var intresserad av från Landsarkivet.När korten sedan kom,så kunde man sätta sig vid bibliotekets Microkortläsare,varje kortansökan tog en dryg vecka.

Så här såg det ut när man satt på Biblioteket och läste microkorten,och jag lovar,det var oftast väldigt svårt i början att tyda vad som skrivits.

När man fick köpa sin första dator Persondator (PC) via sin arbetsgivare,då förändrades efter något år, forskningen oerhört,man kunde då sköta forskningen med den egna datorn, nu var det sent 1990 tal,Ancestry som startats 1996 blev ett viktigt hjälpmedel, tecknade ett avtal,och så var man igång..

Riksarkivet som microfilmat kyrkböcker och andra källor,där kunde man köpa tillträde,månadsvis eller årsvis..Där finner man information om Sveriges församlingar och andra register,,dock är ingen info tillgänglig som är yngre än 70 år.Den 1 februari 2018 öppnade Riksarkivet upp all digital arkivinformation och gör den kostnadsfri för alla. Så min snart 50 åriga forskning fortsätter,verkar som man aldrig blir helt klar.Jag jobbar även med en del andra släktträd.Mitt egna träd,startar med mig och slutar idag ca 1580 men jag forskar vidare.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Släktforskningens dag”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: