Dagens fakta 4 April.


Dagens namn

Marianne

 • Antal kvinnor 80 865 st (20 913 tilltalsnamn)
 • Antal män 2 st
 • Namnsdag 4 april
 • Andra stavningar Mari-Ann Mariann Marie-Ann

Betydelse:

Marianne eller Mariann, är ett kvinnonamn med flera möjliga ursprung, närmast en fransk form av det latinska namnet Mariana som betyder kvinna, kvinnlig. Äldsta belägg i Sverige,år 1675. Längre tillbaka i tiden kan det motsvara det hebreiska namnet Mariamne. I Bibeln bar Herodes gemål detta namn. I sengrekiskan var namnformen Marianna .Det kan också vara en sidoform av det hebreiska namnet Mirjam(arameiska: Mariam). Det kan vidare komma från Mariana, en femininform av det latinska mansnamnet Marianus(från släktnamnet Marius).Marianne blev ett modenamn i Frankrike på 1700-talet och var där närmast en diminutivform av MarieDet kom sedan att uppfattas som en sammansättning av Marie och Anne och blev inspiration till en rad liknande dubbelnamn (Marie-Louise,Anne-Marie etc.) Efter franska revolutionen blev Marianne, avbildad som en ung bondflicka, en symbol för den franska republiken. Namnet har förekommit i Sverige sedan slutet av 1600-talet, men var fram till 1900-talet inte speciellt vanligt. Det blev ett modenamn på 1930- och 1940-talet och är idag fortfarande ett av de vanligaste kvinnonamnen även om ytterst få unga flickor får det som tilltalsnamn.

Marlene

 • Antal kvinnor 4 431 st (2 310 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 4 april

Betydelse:

Marlene är ett kvinnonamn med tyskt ursprung och en ihopdragning av Maria Magdalena.Namnet var tidigare ovanligt i Sverige men blev känt genom skådespelerskan Marlene Dietrich och ökade under efterkrigstiden och fram till 1980-talet. Därefter har det minskat i frekvens. Namnet är vanligare i Norrland än i övriga delar av Sverige.Det fanns 31 december 2005 totalt 4 223 personer i Sverige med förnamnet Marlene, varav 2 246 hade det som tilltalsnamn. År 2003 fick 25 flickor namnet, varav 3 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 4 april (sedan 2001; 1993-2000 22 februari )

Kalender 2021<> 4 April,,Internationella dagen för minor och minröjning *
Morotens dag *,,Påskdagen

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+2 °C Vind 6,0 m/s Klart och uppehållsväder Soluppgång 06:06 Solnedgång 19:41 Dagens längd 13 h 35 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Dagens fakta 4 April.”

 1. Den är nog inte så vanlig här heller, tror jag. Men vårvintern här har gett mej flera nya bekantskaper, först den rödhuvade dykanden, sen bläsänderna, stjärtänderna och nu alförädare.
  kram

 2. Ja, det är Europas minsta fågel, jag gick ner med kikaren för att titta lite närmare på den, men den hade nog blåst bort, däremot låg det en Alförädare ute i vattnet så jag fick utdelning ändå.

 3. Go eftermiddag!
  8,0 och solen vill inte vakna idag!.
  Håller på att framkalla diabilder. Oj vad många minnen som kommer..
  Ha en bra dag!
  Kram!

 4. I morse gjorde jag en ny bekantskap, kungsfågel, det har jag aldrig sett tidigare, den var så nära att jag inte ens behövde kikare.
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: