Dagens fakta 6 April.


Dagens namn

Vilhelm

 • Antal män 21 525 st (2 159 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 5 st
 • Namnsdag 6 april
 • Andra stavningar Wilhelm
 • Vanliga smeknamn Ville Wille

Betydelse:

Vilhelm, Wilhelm, mansnamn av tyskt ursprung. Det har använts som dopnamn i Sverige sedan 1100-talet.
Den engelska varianten av namnet, William, har på senare år blivit vanligare än Vilhelm bland nyfödda svenskar. Stavningen Wilhelm är vanligast bland de yngre. En kvinnlig motsvarighet är Vilhelmina. År 1900 var Vilhelm det åttonde vanligaste bland de nyfödda, med under en stor del av 1900-talet har namnet varit relativt ovanligt. Sedan några år tillbaka har populariteten ökat igen. 31 december 2005 fanns det totalt 44 956 personer i Sverige med namnet Vilhelm/Wilhelm varav 3 003 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 782 pojkar namnet, varav 158 fick det som tilltalsnamn.Den franska motsvarigheten av Vilhelm är Guillaume, t.ex. Guillaume Tell.Etymologi: Den första delen (Vil-) har betydelsen vilja, önska. Den andra delen betyder hjälm. Alltså den önskade hjälmen. Kanske andemeningen var ”det rätta skyddet”.

William

 • Antal män 46 323 st (26 388 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 79 st (22 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 6 april

Betydelse:

Namnsdagen är den 6 april!
William är en form av Wilhelm som är uppbyggt av orden wil ”vilja, önskan” och helm ”hjälm, skydd” och kan uttydas ungefär ”en önskan av skydd”, ”skyddande vilja” eller ?beslutsam beskyddare?.Under senare år har denna variant av namnet blivit väldigt vanlig även i Sverige, och rent av blivit vanligare än den svenska namnformen. Namnet har dock använts i Sverige sedan 1675. Bland de pojkar som föddes 2003 och 2004 var William det allra vanligaste namnet. Det finns 36276 män som har förnamnet William. Av dessa har 15140 namnet William som tilltalsnamn/förstanamn.Ett vanligt smeknamn för dem som heter William i den engelskspråkiga delen av världen är Bill, Billy, Wille, Will och Liam.

Kalender 2021<> 6 April,,Barn på sjukhusdagen *,,Pingisens dag *
Internationella sportdagen för utveckling och fred *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+2 °C Vind 8,3 m/s Mest klart och uppehåll Soluppgång 06:00 Solnedgång 19:46 Dagens längd 13 h 46 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 6 April.”

 1. Ser att du också fick behålla det vita, så onödigt att den skulle komma, men det är ju April så…
  angående systerns barnbarn, så tror jag att som utomstående ser andra drag, jag tycker det finns något av dej i båda, men kan inte påminna mej om jag sett föräldrarna och i så fall hur de ser ut.

  Mina barn sägs vara lika mej, men det ser inte jag. Martin är väldans lik sin halvbror, Ricke, från pappan, när jag såg foto på honom i 5-6 års-åldern kunde jag inte förstå när jag tagit det på Martin, det tog en stund innan jag insåg att det var Ricke. Men när jag såg ett foto på en ung Folke, min bror, var det som om jag såg Martin.
  Alla säger att det syns att mina pojkar är syskon, men för mej har de ingen likhet alls, Harald är lik sin pappa.
  Nu flöt jag ut lite väl mycket, men tankarna bara drar iväg, haha
  Ha det fint,
  kram

 2. Nånstans bland alla mina namn så heter jag Vilhelmina så jag gratulerar mig själv idag, annars har jag visst den riktiga namnsdagen i maj. Det gäller att fira så mycket man kan i covidtider!
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: