Dagens fakta 3 Maj.


Dagens namn

Jane

 • Antal kvinnor 6 853 st (3 163 tilltalsnamn)
 • Antal män 14 st (13 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 3 maj

Betydelse:

En betydelse av Jane är ”God is gracious”, dvs. Gud är nådig.(Babynamewizard.com)Den hebreiska betydelsen är ”Yahweh is gracious, Yahweh is merciful”, dvs. Yahweh är nådig, Yahweh är barmhärig. (Babynamespedia.com)Jane är en kvinnlig variant med samma betydelse som namnet John. Jane är också en variant av medeltida latinska varianten av Johanna. Jane är också en variant av gamla franskans Jehane och franskans Jeanne. Jane är ett kvinnonamn med brittiskt ursprung, en motsvarighet till det svenska Johanna. Jane var populärt i Sverige på 1940-talet. Just nu får några flickor i varje årskull namnet som tilltalsnamn.31 december 2005 fanns det totalt 6348 personer i Sverige med namnet,varav 3421 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 30 flickor namnet, varav 2 fick det som tilltalsnamn. Den Lista över litterära figurer kvinnliga karaktären i historierna om Tarzan heter Jane. I engelskspråkiga länder används namnet ”Jane Doe” för oidentifierade personer.Namnsdag: 3 maj. (1986-1992: 2 september, 1993-2000: 21 juli). 

John

 • Antal män 68 827 st (21 580 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 67 st (11 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 3 maj

Betydelse:

John är ett mansnamn med engelskt ursprung, och är en kortform av Johannes som är en grekisk ombildning av det hebreiska namnet Jochanan som betyder ”Gud har förbarmat sig”.Äldsta belägget i Sverige är från år 1729. John är ett av de 30 vanligaste förnamnen både i äldre generationer och bland de yngsta. Som tilltalsnamn har John legat runt plats 70 de senaste åren. Den 31 december 2005 fanns det totalt 66 752 personer i Sverige med namnet, varav 26 964 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 873 pojkar namnet, varav 136 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 3 maj (1986-1992: 9 maj).

Kalender med temadagar 2021<> 3 Maj Asociala dagen *
Internationella dagen för pressfrihet *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+4 °C Vind 1,6 m/s Känns som +2° Mulet, men troligen uppehåll Daggpunkt 0° Fuktighet 74.3% Soluppgång 04:40 Solnedgång 20:55 Dagens längd 16 h 15 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

4 reaktioner till “Dagens fakta 3 Maj.”

 1. Asociala dagen, en dag för mej kanske.
  Nu håller de på att bärga valen, förstår int varför den ska åka över land, om den nu ska till Danmark. Jag har inte hängt med på alla svängar, så det kanske inte är aktuellt med Danmark längre.
  Ha det fint,
  kram

 2. Asociala dagen tänker jag inte alls fira – fick tillräckligt av såna dagar under karantänen och alla andra restriktioner vi har haft här.

  Ha en fin start på veckan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: