Dagens fakta 9Maj.


Dagens namn

Reidar

 • Antal män 1 427 st (468 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 9 maj

Betydelse:

Reidar är ett gammalt nordiskt mansnamn och med denna stavning närmast av norskt ursprung. Den fornisländska formen var Hreiðarr som är bildat av hreið – ”reid”, sannolikt i betydelsen ”rider” eller till och med ”rider till attack”, och en slutdel -arr som betyder krigare. Ordet reid är besläktat med det engelska ordet raid som betyder räd, eller längre tillbaka ”räd till häst”. Med andra ord betyder Reidar ungefär ”beriden krigare”. Det är en vanlig missuppfattning att reid skulle betyda rede (hem) och att namnet snarare skulle ha att göra med ”hemmets värnare”. En mer sannolik tolkning (förutsatt att reid kan betyda fler saker) är då någon som ”bringar reda” (ordning). Reid är Tors skyddsruna och Tor är den som, ridande i sin vagn, bringar ordning och reda i sin kamp mot kaoskrafterna. Äldre svenska former av namnet var Redhar, Redar, Rear och Reor. Dagens form förekom dock även i äldre tider i Västsverige. Namnet var relativt ovanligt före 1900-talet men hade en popularitetsperiod på 1930-talet 1930- och 1940-talet.Det fanns 31 december 2007 totalt 1 594 personer i Sverige med förnamnet Reidar, varav 576 hade det som tilltalsnamn. År 2003 fick 4 pojkar namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn. År 2005 samt år 2006 fick en pojke Reidar som tilltalsnamn. Namnsdag: 9 maj (Sedan 2001. 1986-92 fanns namnet på 28 juli och 1993-2000 på 30 mars)

Reidun

 • Antal kvinnor 530 st (285 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 9 maj

Betydelse:

Reidun är ett gammalt nordiskt kvinnonamn och bildat av hreið – ”rede”, möjligtvis i betydelsen ”hem” eller ”hus”, och en slutdel -unn som kanske kommer av ett verb som betyder ”älska”. Namnet är ovanligt – det senaste decenniet har bara någon enstaka flicka fått namnet som tilltalsnamn, och bara ett par stycken per år får det som andranamn. Det är en nykomling i almanackan och infördes främst genom sitt släktskap med mansnamnet Reidar på samma datum.Det fanns 31 december 2007 totalt 634 personer i Sverige med förnamnet Reidun, varav 378 hade det som tilltalsnamn. Ytterligare 21 stycken använde stavningen Reidunn. År 2003 fick 1 flicka namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn. År 2008 fick en flicka Reidun som tilltalsnamn. Namnsdag: 9 maj, (sedan 2001, 1986-1992 28 juli).

Kalender med temadagar 2021<> 9 Maj,Europadagen *
Internationella flyttfågeldagen *,Nedkopplingens dag *
Linderödsgrisens dag *,Gosskörernas dag

LOKALT VÄDER I UPPSALA

+4 °C Vind 2,6 m/s Klart och uppehållsväder Daggpunkt+2° Fuktighet 86.8% Sikt 10 km Soluppgång 04:28 Solnedgång 21:04 Dagens längd 16 h 36 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

8 reaktioner till “Dagens fakta 9Maj.”

 1. Här gav regnet upp nån gång efter lunch, så det blev en torr promenad.
  Ja allt vin passar inte som pratvin, Rioja brukar vara lite mer och tyngre smak, bra att det passade fint till maten.
  Syrrans man är toppensnäll, han står ut med att ha lillasyster som påhäng titt som tätt. En riktig guldsvåger.
  Kram

  1. Mulet,regn på eftermiddagen,men drägliga grader +10,åker hem till Skutskär i morgon bitti,efter ett par mysiga dagar med familjen..Haé Kram.

 2. Bara 8 kyliga grader här på Mors Dags morgonen. Dä blir nog bätter. tror ja`!

  1. Hej du..Här i Uppsala är det helmulet idag men graderna ändå hyfsade +10,4 just nu,finns risk för lite regn mot kvällningen enl,prognosen.Men det kan nog behövas,det är torrt i markerna..Haé Kram.

 3. regnet det bara öser ner, men det ska tydligen bli bättre i eftermiddag. Varmare dessutom säger dom som vet!
  Kram

 4. Flyttfågeldagen firade vi för några dagar sen när vi vräkte ”vår” duva med vattensprutan 😀

  Ha en skön söndag i Uppsala!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: