Dagens fakta 13 Maj.


Dagens namn

Linn

 • Antal kvinnor 15 463 st (11 888 tilltalsnamn)
 • Antal män 10 st
 • Namnsdag 13 maj

Betydelse:

Kvinnonamnet Linn är inte som många tror en förkortning av namnet Linnea eller Linda utan kommer ursprungligen från Norge. Namnet var tidigare ovanligt i Sverige med färre än 100 personer som hade det som tilltallsnamn. Namnet ökade i popularitet och det finns över 5000 flickor födda på 1990-talet som heter Linn. Kanske är det Liv Ullmans och Ingmar Bergmans dotter som är orsaken till modevågen.31 december 2005 fanns det totalt 12 210 personer i Sverige med namnet,varav 9 642 med det som tilltalsnamn. Namnet ”Linn” har betydelse ”skog” (på kinesiska),”skön” eller ”späd”. I Skottland förekommer ordet (namnet) Linn som ett vattenfenomen, antingen som ett vattenfall eller som poolen nedanför vattenfallet. År 2003 fick 570 flickor namnet, varav 397 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 13 maj, (1993-2000: 20 juni). Linn är även beskrivet i koranen som ”ett heligt träd” i paradiset, och kan därför även ses som ett muslimskt namn.

Linnea

 • Antal kvinnor 73 909 st (14 077 tilltalsnamn)
 • Antal män 4 st
 • Namnsdag 13 maj

Betydelse:

Linnea Borealis är en blomma. Linnéa är ett kvinnonamn som kommer från Carl von Linnés släktnamn och är namnet på en växt uppkallad efter honom och var även hans favoritblomma. Linnés släktnamn kommer i sin tur från en gammal lind som stod vid hans fädernegård.Namnet har stigit stadigt i popularitet sedan 1970-talet. År 2002 och 2003 låg Linnea på 5:e plats på topplistan. År 2003 fick 3 526 flickor namnet, varav 873 fick det som tilltalsnamn. Den 31 december 2005 fanns det totalt 62 087 personer i Sverige med namnet Linnea varav 10 280 hade det som tilltalsnamn. År 2006 fick 854 flickor namnet Linnéa vilket gjorde det till det 6:e populäraste namnet i Sverige.På 1990-talet och i början på 2000-talet stavades namnet oftast Linnéa, men det kan också stavas Linnea.Linnea betyder blommande.

Kristi himmelsfärdsdag

Beskrivning

Kristi himmelsfärdsdag, förr även Helgetorsdag, är en helgdag inom kristendomen. Det är dagen då Jesus efter uppståndelsen enligt Nya Testamentet lämnade jorden, och fördes upp till himlen inför elva av apostlarna och har firats sedan 300-talet. Dagen infaller 39 dagar efter påskdagen

Kalender med temadagar 2021

13 Maj<> Folknykterhetens dag,,Första metardagen
Kristi himmelsfärdsdag,,Receptionistens dag *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+8 °C Vind 1,1 m/s Känns som+8°Mest klart och uppehåll Daggpunkt +6° Soluppgång 04:16 Solnedgång 21:18 Dagens längd 17 h 2 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Dagens fakta 13 Maj.”

 1. Fy fasen – Det är bara 6 grader varmt och 84% luftfuktighet.
  Det är RÅTT väder. Gillas inte alls. Får besök av ett par
  Syd-Kalifornier i dag. Dom kommer nog att frysa.
  Har läst att det varit sommarlikt i vissa delar av Sverige.
  Hej,, hej!

 2. Fin blå himmel hos dej ser jag, min himmel är också blå idag.
  Ja man undrar, om musikintresset håller i sej blir han nog en stjärna.
  Jaha, då får vi snart veta om bullarna med panko blev bra.
  Ha en fin dag,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: