Dagens fakta 17 Maj.


Dagens namn

Rebecka

 • Antal kvinnor 15 182 st (8 161 tilltalsnamn)
 • Antal män 10 st
 • Namnsdag 17 maj
 • Andra stavningar Rebecca Rebekah

Betydelse:

Kvinnonamnet Rebecka eller Rebecca är ett hebreiskt namn med betydelse Styrka.Det har föreslagits att namnet skulle betyda, ”fastbunden”, ”att knyta” eller ”fängslande” men även ”tilldragande” och ”älskad”. Betydelserna ”att knyta” och ”fängslande” kommer av det hebreiska ordet rivqah eller rivka och syftar på att binda samman eller ena.I Bibeln var Rebecka Isaks hustru. Och i Cirkeln är Rebecka en av dom utvalda och har eld som element.
I Sverige har namnet använts som dopnamn sedan 1500-talet, till en början vanligtvis med stavningen Rebecca, en stavning som på senare år på nytt blivit vanlig. ”Rebecca” är också en roman från 1938 av den brittiska författarinnan Daphne du Maurier. Rebecka är ett av 1990-talets stora modenamn och låg som högst på 5:e plats i topplistorna. Därefter har användandet avtagit och namnet återfinns numera omkring 40:e – 50:e plats. För 30 år sedan fanns bara ett par tusen personer med namnet. Namnsdag: 17 maj (1993-2000: 19 december).

Ruben

 • Antal män 4 590 st (2 358 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 6 st
 • Namnsdag 17 maj

Betydelse:

Namnet Ruben är bibliskt och bars av patriarken Jakobs förstfödde son.
Namnet började användas i västvärlden på 1700-talet men blev vanligt i Sverige kring förra sekelskiftet. Numera ligger det kring plats 150 på topplistorna. 31 december 2005 fanns totalt 3 194 personer i Sverige med namnet Ruben varav 1 172 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 66 pojkar namnet, varav 33 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 17 maj, (1986-1992: 7 juni, 1993-2000: 20 februari).

Kalender med temadagar 2021<> 17 MajInternationella dagen mot homo- och transfobi *,Internationella telekommunikationsdagen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+6 °C Vind 4,8 m/s Mulet och regn Känns som +2° Daggpunkt +5° Soluppgång 04:03 Solnedgång 21:30 Dagens längd 17 h 27 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

6 reaktioner till “Dagens fakta 17 Maj.”

 1. Syttende Mai. Tänker på Norge.
  Invaderades av Tyskland på min 12e födelsedag,
  9 april 1940.

  -Bara 8 grader i dag- BRRR!

  1. Ja det är Norges stora högtidsdag,dom brukar vara duktiga på att fira denna dag.Nu dämpar väl coronan det en hel del..
   Här är det gråväder har regnat i stort sett hela dagen,just nu uppehåll +10,4..Haé Kram

 2. Idag kommer det säkerligen att bli livat och glatt bland alla norrmän här i stan. Fast jag misstänker starkt att det traditionella firandet i en av våra parker här är avstyrt även i år. Jo, det måste det vara, man får inte träffas så många personer på en plats.

  Ha en fin syttende maj! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: