Dagens fakta 27 Juni.


Dagens namn

Fingal

  • Antal män 291 st (31 tilltalsnamn)
  • Namnsdag 27 juni

Betydelse:

Mansnamnet Fingal är ett keltiskt namn (ursprungligen Fionnghall) med betydelsen ljus främling eller vit främling, och syftar på de ljushåriga nordborna.Namnet har alltid varit ovanligt i Sverige, även sedan det infördes i almanackan 1901. Den 31 december 2005 fanns det totalt 315 personer i Sverige med namnet,varav 42 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 7 pojkar namnet, varav 1 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 27 juni, (1901-2000: 16 oktober).Fingal är det namn, som den förste vikingahövdingen erhöll då han kom till Skottland. Namnet betyder ?den blonde stridsherren?. Min mor, Muiriel som är från Skottland, läste keltiska under en period (slutet av 70-talet, början på 80-talet) vid Uppsala Universitet frågade då om just betydelsen av namnet Fingal och hennes lärare var den som gav henne detta svar.

Selma

  • Antal kvinnor 10 360 st (7 870 tilltalsnamn)
  • Namnsdag 27 juni

Betydelse:

Kvinnonamnet Selma är från början ett keltiskt namn, efter orten Shelma som betyder ”vacker utsikt”. Selma kan också vara en kortform av det tyska namnet Anselma, femininformen av Anselm med betydelsen ”Guds hjälm”. Det började användas i Sverige i slutet av 1700-talet efter att Frans Michael Franzén gjort det känt genom romantiska dikter om en kvinna med detta namn. Runt förra sekelskiftet var Selma något av ett modenamn och just nu är trenden växande.

Kalender med temadagar 2021<>27 Juni
Internationella dagen för små- och medelstora företag *

LOKALT VÄDER I UPPSALA

+15 °C Vind 1,0 m/s Molnigt, men troligen uppehåll Känns som+15° Lufttryck 1014 hPa Daggpunkt+14° Fuktighet93.7% Sikt10 km Soluppgång 03:29 Solnedgång 22:15 Dagens längd18 h 46 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

6 reaktioner till “Dagens fakta 27 Juni.”

  1. Ja, det är nog som sonen säger att det är studenternas valborgsfirande som ligger bakom, nu kom jag på att jag aldrig frågat syrran om det, så det måste jag göra.
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: