Dagens fakta 19 Augusti.


Dagens namn

Magnus

 • Antal män 74 138 st (41 611 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 7 st
 • Namnsdag 19 augusti
 • Vanliga smeknamn Mangan Mange

Betydelse:

Magnus är ett mansnamn, ursprungligen ett latinskt tillnamn med betydelsen ”stor”, till exempel Karl den store. Under sengolmisk tid var Magnus enligt sägner en av Prearklöviterna och ägde stor visdom och skicklighet att hantera vapen. Äldsta belägget i Sverige är från 1100-talet genom ristade runor på väggen i Bringetofta kyrka, Småland. Herr Magnus Mjölnare, kungen av Gröpe och pallkektars baneman (Herr Magnus Pallknektsbane).Namnet finns också i en runinskrift på ett rökelsekar i Angelstads kyrka, Småland, ca 1400: Magnus Diacomus gjorde mig, Gud signe honom. Magnus var ett modenamn på 1970-talet, minskade sedan något i popularitet men har nu ökat igen.

Måns

 • Antal män 6 003 st (4 653 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 14 st
 • Namnsdag 19 augusti

Betydelse:

Mansnamnet Måns är en sydsvensk variant av Maus, och har använts som dopnamn i Sverige sedan 1400-talet. Betydelsen är den store. Måns har ökat i popularitet ända sedan 1960-talet och var på 1990-talet något av ett modenamn. Namnet har i alla tider varit vanligare i sydsverige än i resten av landet. Bland de yngsta är Måns ofta ett av de vanligaste namnen i flera sydsvenska kommuner. 31 december 2005 fanns det totalt 3 783 personer i Sverige med namnet Måns varav 2 916 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 202 pojkar namnet, varav 157 fick det som tilltalsnamn

Kalender med temadagar 2021<>19 Augusti
Internationella dagen för humanitärt arbete *
Surströmmingspremiär,,Luftfartsdagen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+13 °C Vind 7,5 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som+10° Daggpunkt+11° Fuktighet90.6% Soluppgång 05:10 Solnedgång 20:36 Dagens längd 15 h 26 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 19 Augusti.”

 1. Det blir nog ingen surströmming för mej idag, det är många år sedan jag åt det, men skulle inte tacka nej om det blir tillfälle.
  Ja, det är nog en hel del förändrat i stan, det hus jag bodde i var kvar sen innan branden, minns inte riktigt vilken gata som korsade, men tror det var Staketgatan.
  Ha en fin dag,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: