Dagens fakta 6 Mars.


Dagens namn

Ebba

Hur många heter Ebba?

  • Antal kvinnor som heter Ebba 29 065 st (18 690 tilltalsnamn)
  • Namnsdag Ebba 6 mars

Vad betyder Ebba?

Ebba är ett kvinnonamn som är en feminin kortform av Eberhard (som betyder stark själ) eller andra forntyska namn på Eber-(enligt vissa källor också Ebbe som betyder gudarnas björn). Ebba var ett vanligt namn bland adeln på 1700-talet, då det också fanns i almanackan. Det försvann men blev åter populärt i samband med att Sveriges prins Oscar Bernadotte gifte sig med Ebba Munck af Fulkila år 1888 och spreds då även i resten av samhällsskikten. Ebba är en av 1990-talets stora kometer på namntoppen.

Ebbe

Hur många heter Ebbe?

  • Antal män som heter Ebbe 7 141 st (3 936 tilltalsnamn)
  • Antal kvinnor som heter Ebbe 3 st
  • Namnsdag Ebbe 6 mars

Vad betyder Ebbe?

Ebbe är ett mansnamn med flera möjliga ursprung. Dels är det en gammal dansk kortform av Esbjörn eller Asbjörn, där förleden es- eller as- betyder ”gud”, dels är det (liksom Ebba) en forntysk kortform av det gamla tyska namnet Eberhard som är sammansatt av orden Eber ”vildsvin” och hard ”hård”, ”stark”.Namnet har använts i Sverige sedan 1300-talet. Namnet hade en viss popularitet på 1930-talet, men har sedan dess varit relativt ovanligt. Trenden är dock just nu uppåtgående och 31 december 2005 fanns det totalt 3915 personer i Sverige med namnet, varav 1320 med det som tilltalsnamn.

Kalender med temadagar 2022<>6 Mars
Europeiska logopeddagen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

-1 °C Vind 5,4 m/s Klart och uppehållsväder Känns som -6° Daggpunkt -4° Fuktighet 74.6% Soluppgång 06:36 Solnedgång 17:28 Dagens längd 10 h 52 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

7 reaktioner till “Dagens fakta 6 Mars.”

  1. Din tolkning var helt rätt för dej. Jag ska försöka komma ihåg vinet, det blir ju inte så täta besök hos gröna skylten för mej.
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: