Dagens fakta 10 Maj.


Dagens namn

Esbjörn

Hur många heter Esbjörn?

  • Antal män som heter Esbjörn 1 612 st (498 tilltalsnamn)
  • Namnsdag Esbjörn 10 maj

Vad betyder Esbjörn?

Mansnamnet Esbjörn är ett nordiskt namn sammansatt av ordet as, som betyder ”gud”, och björn.Namnet har aldrig varit speciellt vanligt. Under senare halvan av 1900-talet har i genomsnitt endast cirka 5-10 personer om året fått namnet som tilltalsnamn.31 december 2005 fanns det totalt 1 845 personer i Sverige med namnet,varav 543 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 6 pojkar namnet, varav 1 fick det som tilltalsnamn.

Styrbjörn

Hur många heter Styrbjörn?

  • Antal män som heter Styrbjörn 430 st (148 tilltalsnamn)
  • Namnsdag Styrbjörn 10 maj

Vad betyder Styrbjörn?

Styrbjörn är ett mansnamn med gammalt svenskt ursprung och förekommer bl.a. på runstenar.Det är en sammansättning av ”Styrr” – med betydelsen ”stoj”, ”tumult” och ”björn” (”ostyrig björn”). Styrbjörn Starke var en svensk tronkrävare på 900-talet. Namnet var praktiskt taget försvunnet men återupplivades i den nationalromantiska anda som uppstod under 1800-talet. Namnet är ett av de ovanligare i svenska almanackan. Det senaste decenniet har endast några stycken pojkar per år fått det som tilltalsnamn eller andranamn.Det fanns 31 december 2005 totalt 433 personer i Sverige med förnamnet Styrbjörn, varav 157 hade det som tilltalsnamn.2003 fick 1 pojke namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.

LOKALT VÄDER I AYIA NAPA MONASTERY

+19 °C Vind 1,5 m/s Klart och uppehållsväder Känns som +20° Daggpunkt +14° Fuktighet 72.7% Sikt 10 km Soluppgång 05:44 Solnedgång 19:36 Dagens längd 13 h 52 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 10 Maj.”

  1. En kille i en parallellklass när jag gick på högstadiet hette Esbjörn. Vid en skidtävling åkte han förbi mig och satte staven på mina sprillans nya skidor så det blev ett jättefult märke. Det förlät jag honom aldrig och verkar inte ha gjort det ännu heller 😀

    Ha det toppenbra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: