Kommer ni ihåg….


Epa och Tempo

Epa och Tempo i Umeå centrum på 1960-talet.
Epa och Tempo i Umeå centrum på 1960-talet. Foto: Wikimedia….. Artikeln från Aftonblader

Epa (Enhetsprisaktiebolaget) grundades 1930 av HG Turitz och Josef Sachs, som sedan tidigare ägde varuhusen Grand Bazar i Göteborg respektive NK i Stockholm.Idén var en kedja av lågprisvaruhus av amerikansk modell. Den första butiken slogs upp i Örebro 1930. Sajten företagsamheten.se skriver att lanseringen av Epa möttes av ilska från andra handlare och att det fanns antisemitiska inslag i motståndet (Turitz och Sachs var judar).

Samtidigt med Epas lansering drog Åhlén & Holm igång en satsning på varuhus under namnet Tempo. Det första varuhuset låg vid Östermalmstorg i Stockholm och öppnade 1932.Båda kedjorna expanderade runt om i landet. 1976 slogs Åhlén & Holm samman med NK Turitz i en betydande fusion och Epa och Tempo befann sig därmed under samma ägarskap. Epa, som hade en sämre image än Tempo, försvann i samma veva som varumärke.

Ett antal varuhus lades ned eftersom båda kedjorna fanns etablerade på många orter. 1985 bytte sedan Tempovaruhusen namn till Åhléns. Noterbart är att namnet Tempo i dag används av en matvarukedja inom Axfood.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Kommer ni ihåg….”

 1. Ja vitlökspulver så klart, och lökpulver är också en bra krydda.
  Ja vi har två Frölundasupportrar i bilen, antar att Leksand tar Brynäs, men man vet aldrig, livet är fullt av överraskningar.
  Kram

 2. Den låga byggnaden till höger i bild fanns inte på torget i Gävle då EPA låg där, men finns det något där nu? Har något svagt minne av det.
  Ja det finns många kryddor att prova, paprikapulver, curry och spiskummin använder jag ofta.
  Jag är inte säker på att jag vill se Renee’ framöver, om det inte är någon gäst jag vill se. Jag mår dåligt av allt drickande där, och det finns nog många med värre erfarenheter än mina som känner som jag.
  Vi åker till Växjö nu i regnet.
  Kram

 3. Hej Hebbe,
  Intressant om varuhusen. Finns rätt många Åhléns i Stockholm.
  NK, har ju alltid varit ett riktigt fint varuhus. Går sällan dit men då jag gick senast, fanns fristående butiker och olika ägare. Så den tidigare så fina NK är försvunnen. NK hade ett eget t.ex. bageri, fika några gånger där bl.a.
  NKs julskyltningar var ju kända och lika fina som Harrods i London. Men de sista åren har NKs julskyltningar varit fina men inte i Harrods klass. En kompis och jag diskuterade just detta och kom fram till att de kan bero på att NK är nu olika småbutiker med olika ägare.
  Ha en bra dag.
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: