Dagens fakta 26 Januari.


Dagens namn

Bodil

Hur många heter Bodil?

 • Antal kvinnor som heter Bodil 7 483 st (4 610 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Bodil 26 januari

Vad betyder Bodil?

Kvinnonamnet Bodil är, liksom namnsdagsgrannen Boel, en dansk form av det nordiska namnet Bothild som är sammansatt av ordledet bot som betyder ”bättring” och hild som betyder ”strid, kamp”.
Under 1940- och 1950-talen var Bodil förhållandevis vanligt, men de sista årtiondena har endast några enstaka flickor i varje årskull fått namnet som tilltalsnamn. Den 31 december 2005 fanns det totalt 7 873 personer i Sverige med namnet, varav 4 863 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 14 flickor namnet, varav 3 fick det som tilltalsnamn.

Boel

Hur många heter Boel?

 • Antal kvinnor som heter Boel 2 526 st (1 421 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Boel 5 st
 • Namnsdag Boel 26 januari

Vad betyder Boel?

Kvinnonamnet Boel är, liksom namnsdagsgrannen Bodil, en dansk form av det nordiska namnet Bothild som är sammansatt av ordledet bot som betyder ”bättring” och hild som betyder ”strid, kamp”. Namnet har använts i Skåne, med stavningen Boeld, sedan 1400-talet, och fick allmän spridning i Sverige i mitten på 1800-talet. Namnet har inte haft någon riktig popularitetsperiod, och har oftast legat utanför 300-i-topp-listan.Den 31 december 2005 fanns det totalt 2 511 personer i Sverige med namnet, varav 1 452 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 6 flickor namnet, varav 4 fick det som tilltalsnamn.

Kalender med temadagar 2023<>26 Januari
Skogens dag

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+4° C Vind 3 m/s Mulet, men troligen uppehåll Lufttryck 1015 hPa Sikt 50000 m Soluppgång 08:22 Solnedgång 15:44 Dagens längd 7 h 21 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Dagens fakta 26 Januari.”

 1. Flera av mina grannar har upplyst vår hyresvärd och han sa att han kunde sätta upp en kedja för grindhålet om det skulle behövas, men jag tänker att det ska räcka med att upplysa de om att detta är tomtmark och ingen genomfart.
  Man kan ju förstå de på ett sätt, det är tryggare att gå här än att ge sej ut på landsvägen där det är mycket trafik sommartid samt att det är närmare denna vägen till föräldrahemmet, och tror de dessutom att det är allmänning så är det ju inte konstigt.
  kram

 2. Jag minns att du gjort cowboygrytan tidigare.
  När det är sommar så kommer husen inte att synas, men den familj som bott i husvagn i somras har fått för sej att det är ok att cykla över tomtmarken som tillhör oss, det går undan och mina grannar (och jag) är irriterade så vi får se hur det blir med grannsämjan. Man säjer väl inte så mycket om de skulle GÅ men cykla i full fart över gräset? Nix!
  kram

 3. Ja, det blev en färdig layout, som finns på Blogg.se, någon gång ska jag försöka klura ut hur man sätter in egna foton.
  Jo det blir två hus, två olika familjer, den andra, som har bott i husvagnen ska tydligen flytta dit ett färdigt gammalt hus, jag antar att det kommer från kvinnans föräldrahem som ligger i i närheten, men får se hur och när det blir. Det blir en allmänning emellan så vi kan fortsätta gå där.
  Kram

 4. känner inte med dagens namn, den enda jag kom att tänka på är Hanne Boel, men det är väl hennes efternamn?
  Det är skönt med en tupplur, men man blir lite förvirrad när man sover för länge på dagen.
  Ha en fin dag,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: