Dagens fakta 13 April.


Dagens namn

Artur

Hur många heter Artur?

 • Antal män som heter Artur 5 991 st (1 570 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Artur 3 st
 • Namnsdag Artur 13 april

Vad betyder Artur?

Artur eller Arthur är ett engelskt mansnamn av keltiskt ursprung som kanske betyder ”stark som en björn” (keltiska artos ”björn”). Det har även föreslagits att det är bildat från det latinska släktnamnet Artorius.Artur är känt från sagan om kung Arthur och Riddarna av runda bordet.Genom inflytande av denna saga kom den latinska formen av namnet, Arturus, till Norden redan på medeltiden. Det tidigaste belägget i Sverige är från 1807 ochnamnet var vanligt i början av 1900-talet. Det har sedan dess varit på tillbakagång men aldrig försvunnit helt. Numera är även stavningen Arthur vanlig.Den 31 december 2005 fanns det i Sverige 11 130 personer med förnamnet Arthur eller Artur, varav 1 917 hade det som tilltalsnamn. År 2003 fick 110 svenskar namnet Artur/Arthur, varav 20 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: I Sverige 13 april (sedan 1901), i Finland 31 oktober.

Douglas

Hur många heter Douglas?

 • Antal män som heter Douglas 5 099 st (2 802 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Douglas 5 st
 • Namnsdag Douglas 13 april

Vad betyder Douglas?

Mansnamnet Douglas är ett Kelter keltiskt namn med betydelsen ”mörkt vatten” eller ”från den mörka strömmen” och bildat av de keltiska orden dubh ”svart”, och glas ”ström”.Det betyder också ”bortskämd” enligt vissa källor. Namnet är vanligt som flodnamn på keltiska och ursprungligen främst namnet på en skotsk uradel klan i Skottland och också namnet på en Douglas svensk adelsätt. Först på 1800-talet började det användas som förnamn i Sverige. Sedan 1980-talet har namnet haft en viss popularitet, men i de äldre generationerna är det betydligt ovanligare. Det finns 4756 män som har förnamnet Douglas. Av dessa har 1911 namnet Douglas som tilltalsnamn/ förstanamn. År 2002 fick 90 pojkar namnet, varav 67 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 13 april, (1986-1992: 27 september).

Kalender med temadagar 2023<>13 April
Knytblusens dag *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+4° C Vind 1 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som+2° Lufttryck 1012 hPa Daggpunkt+2° Fuktighet 91 % Sikt 23700 m Soluppgång 05:39 Solnedgång 20:04 Dagens längd 14 h 25 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Dagens fakta 13 April.”

 1. Arthur var väl en av riddarna kring runda bordet? Douglas med Kirk i förmamn, det är där mina tankar hamnar.
  Nån knytblus har jag inte, har aldrig haft och kommer aldrig att ha.
  Ha en fin dag
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: