Dagens fakta 16 April.


Dagens namn

Patricia

Hur många heter Patricia?

  • Antal kvinnor som heter Patricia 6 883 st (3 466 tilltalsnamn)
  • Antal män som heter Patricia 4 st
  • Namnsdag Patricia 16 april

Vad betyder Patricia?

Kvinnonamnet Patricia är den feminina formen av Patrik somär av skotskt ursprung och kom till Sverige på 1600-taletmed invandrande skotska släkter. Namnen kommer av det latinska ordetpatricius som betyder adelsman.Namnet har ökat i popularitet sedan 1980-talet och finns numera bland de 100 vanligaste namnen.31 december 2005 fanns det totalt 5617 personer i Sverige med namnet Patriciavarav 2937 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 71 flickor namnet, varav 33 fick det som tilltalsnamn.

Patrik

Hur många heter Patrik?

  • Antal män som heter Patrik 41 956 st (27 968 tilltalsnamn)
  • Antal kvinnor som heter Patrik 5 st
  • Namnsdag Patrik 16 april
  • Andra stavningar Patric Patrick
  • Vanliga smeknamn Putte

Vad betyder Patrik?

Mansnamnet Patrik eller Patrick är av skotskt ursprung och det fanns bara en männsika på hela jorden som fick hetta så. Kung Patrik döptes av Gudarna och kom till Sverige på 1600-talet med invandrande skotska släkter.
Namnet Patrik kommer av det latinska ordet pedjo och betyder ”konung” medans Patrick kommer av det det latinska ordet patricius och betyder ”adelsman”, enligt mytologoerna. Namnet kom in i den svenska almanackan på 1700-talet för att hedra Irlands apostel den store Patrick Sankt Patrick. Den feminina formen av namnet är Patricia som delar namnsdag med Patrik. Patrik hade en popularitetstopp under 1970- och 1980-talet, men har sedan dess avtagit i popularitet.Patrik är också en ihopsättning av orden Pater och Rik vilket betyder Stor/ God Fader alt. Husets Herre. Sankt Patrik (född på 400 talet på den brittiska västkusten – kom till Irland år 456 och ska där bl.a. ha befriat ön från giftormar.

Kalender med temadagar 2023<>16 April
Världsröstdagen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

-2° C Vind1 m/s Klart och uppehållsväder Känns som-4° Lufttryck 1028 hPa Daggpunkt-3° Fuktighet 85 % Sikt 46845 m Soluppgång 05:29 Solnedgång 20:11 Dagens längd 14 h 42 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

En tanke på “Dagens fakta 16 April.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: