Dagens fakta 17 Maj.


Dagens namn

Rebecka

Hur många heter Rebecka?

 • Antal kvinnor som heter Rebecka 15 194 st (8 161 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Rebecka 6 st
 • Namnsdag Rebecka 17 maj
 • Andra stavningar Rebecca Rebekah

Vad betyder Rebecka?

Kvinnonamnet Rebecka eller Rebecca är ett hebreiskt namn med betydelse Styrka.Det har föreslagits att namnet skulle betyda, ”fastbunden”, ”att knyta” eller ”fängslande” men även ”tilldragande” och ”älskad”. Betydelserna ”att knyta” och ”fängslande” kommer av det hebreiska ordet rivqah eller rivka och syftar på att binda samman eller ena.I Bibeln var Rebecka Isaks hustru. Och i Cirkeln är Rebecka en av dom utvalda och har eld som element.
I Sverige har namnet använts som dopnamn sedan 1500-talet, till en början vanligtvis med stavningen Rebecca, en stavning som på senare år på nytt blivit vanlig. ”Rebecca” är också en roman från 1938 av den brittiska författarinnan Daphne du Maurier. Rebecka är ett av 1990-talets stora modenamn och låg som högst på 5:e plats i topplistorna. Därefter har användandet avtagit och namnet återfinns numera omkring 40:e – 50:e plats. För 30 år sedan fanns bara ett par tusen personer med namnet.

Ruben

Hur många heter Ruben?

 • Antal män som heter Ruben 4 813 st (2 358 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Ruben 8 st
 • Namnsdag Ruben 17 maj

Vad betyder Ruben?

Namnet Ruben är bibliskt och bars av patriarken Jakobs förstfödde son.
Namnet började användas i västvärlden på 1700-talet men blev vanligt i Sverige kring förra sekelskiftet. Numera ligger det kring plats 150 på topplistorna. 31 december 2005 fanns totalt 3 194 personer i Sverige med namnet Ruben varav 1 172 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 66 pojkar namnet, varav 33 fick det som tilltalsnamn.

Kalender med temadagar 2023<>17 Maj
Internationella dagen mot homo- och transfobi *
Internationella telekommunikationsdagen *
Kristi himmelsfärdsafton..IT-chefens dag

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+8° C Vind 4 m/s Mulet och duggregn Känns som+5° Lufttryck 1002 hPa Daggpunkt+6° Fuktighet 94 % Sikt 20640 m Soluppgång 04:03 Solnedgång 21:30 Dagens längd 17 h 26 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 17 Maj.”

 1. Rebecka finns inom närmsta kretsen här.
  Ja, måsfåglar häckar väl mest på taken, om de är nära bebyggelse, jag såg ett verkstadstak i Grönhögen där de låg med minimala avstånd, jag har inte sett så många måsfåglar tillsammans någonsin, snacka om att det måste ha kryllat av små dunisar på marken.
  Ha en fin dag,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: