Dagens fakta 24 Maj.


Dagens namn

Ivan

Hur många heter Ivan?

 • Antal män som heter Ivan 12 054 st (4 255 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Ivan 39 st (21 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Ivan 24 maj

Vad betyder Ivan?

Mansnamnet Ivan är en rysk form av Johannes som betyder ”Gud har förbarmat sig”. Den ryska smeknamnsformen är Vanja, vilket i Sverige uppfattas som ett kvinnonamn.Äldsta belägget i Sverige är från år 1797. Ivan har varit ett ovanligt namn i flera årtionden, men börjar nu bli lite populärare: det tillhör de 200 vanligaste tilltalsnamnen. Den 31 december 2003 fanns det totalt 12172 i Sverige registrerade personer med namnet Ivan, varav 3772 med det som tilltalsnamn. År 2002 fick 102 pojkar namnet, varav 24 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 24 maj, (1986-1992: 31 januari).

Vanja

Hur många heter Vanja?

 • Antal kvinnor som heter Vanja 4 460 st (2 789 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Vanja 88 st (72 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Vanja 24 maj

Vad betyder Vanja?

Vanja är en skandinavisk form at det Ryska Vanya som är diminutiv av namnet Ivan/Ivana, som i sin tur kommer från hebreiskans Johannes. Bland i Sverige födda förekommer det i princip bara som kvinnonamn.
Vanjas popularitet har ökat de senaste åren och namnet är nu ett av de 200 vanligaste tilltalsnamnen bland de minsta flickorna. Men Vanja är ännu inget modenamn. 31 december 2005 fanns det totalt 4 850 personer i Sverige med namnet, varav 3 267 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 53 flickor namnet, varav 29 fick det som tilltalsnamn. Namnet är ganska jämnt utspritt mellan generationerna, med en viss övervikt bland de kvinnor som är mellan 60 och 80 år gamla.

Kalender med temadagar 2023<>24 Maj
Nationalparkernas dag *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+8° C Vind 0 m/s Dimma Känns som+8° Lufttryck 1017 hPa Daggpunkt+7° Fuktighet 99 % Sikt 200 m Soluppgång 03:48 Solnedgång 21:46 Dagens längd 17 h 58 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 24 Maj.”

 1. Så gässen häckar inte hos dej, jag trodde de slog sej ner lite varstans i landet där det finns vatten. Här brukar det myllra av gässlingar denna tiden på året, men det var väldigt tomt på fågel över lag vid G:a hamnen i helgen.
  kram

 2. Bra att din gås fått sällskap, vi hoppas väl på en familj så småningom?
  När vi var i gamla hamnen i helgen, saknade vi alla gässen och dess otaliga gässlingar som brukar finnas där vid denna tiden, igår läste jag i Ölands ornitologiska grupp att det var lika tomt på andra ställen. Har våren varit för kall tro?
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: