Dagens fakta 24 Maj.


Dagens namn

Ivan

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 11938
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 38
Namnsdag: 24 Maj,
Mansnamnet Ivan är en rysk form av Johannes som betyder ”Gud har förbarmat sig”. Den ryska smeknamnsformen är Vanja, vilket i Sverige uppfattas som ett kvinnonamn.Äldsta belägget i Sverige är från år 1797. Ivan har varit ett ovanligt namn i flera årtionden, men börjar nu bli lite populärare: det tillhör de 200 vanligaste tilltalsnamnen. Den 31 december 2003 fanns det totalt 12172 i Sverige registrerade personer med namnet Ivan, varav 3772 med det som tilltalsnamn. År 2002 fick 102 pojkar namnet, varav 24 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 24 maj, (1986-1992: 31 januari).

Vanja

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 4621
Antal män med namnet i Sverige: 77
Namnsdag: 24 Maj,
Vanja är en skandinavisk form at det Ryska Vanya som är diminutiv av namnet Ivan/Ivana, som i sin tur kommer från hebreiskans Johannes. Bland i Sverige födda förekommer det i princip bara som kvinnonamn.
Vanjas popularitet har ökat de senaste åren och namnet är nu ett av de 200 vanligaste tilltalsnamnen bland de minsta flickorna. Men Vanja är ännu inget modenamn. 31 december 2005 fanns det totalt 4 850 personer i Sverige med namnet, varav 3 267 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 53 flickor namnet, varav 29 fick det som tilltalsnamn. Namnet är ganska jämnt utspritt mellan generationerna, med en viss övervikt bland de kvinnor som är mellan 60 och 80 år gamla.
5.24

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

 
Klart och uppehållsväder

+3 °C   Vind 0,0 m/s   Klart och uppehållsväder

Känns som   +3°   Daggpunkt   +2°
Fuktighet   93.8%
Sikt   50 km
Soluppgång   03:48   Solnedgång   21:46
Dagens längd   17 h 58 min
Observationstid   24/05 05:00

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

4 reaktioner till “Dagens fakta 24 Maj.”

  1. Mammas äldsta bror hette Ivan. Som barn trodde jag han bodde i Lappland som så många andra släktingar eftersom det tog så vansinnigt lång tid att åka dit. Fniss, nu som vuxen har jag fått veta att han på den tiden jag minns bodde han kanske 10 mil från oss!! Hahahaha

  2. Här vaknade jag till min förvåning av att det regnade tidigt i morse. Men det ordnar nog snart till sig som det brukar göra. Det har i alla fall slutat regna 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s