Dagens fakta 28 November


Dagens namn

Malte

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2017: 51 
Antal män med namnet i Sverige: 8027
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 3
Namnsdag: 28 November

Betydelse Malte

Malte är ett mansnamn med tyskt ursprung. Enligt tysk källa betyder namnet ”Folktingets rådgivare” med synonymer ”råder (över)” (walten) och ”härska” (herrschen).Det är också en kortform av Helmwald/Helmwalt som betyder ”beskyddare” eller ”försörjare” (helm – skydd / walten – att sörja för någon/något).Danskan har varianterna Malthe och Molte på namnet.

Svenska källor:
Namnet har använts i tidigare Östdanmark – nuvarande södra Sverige – sedan 1400-talet och hade sin största period efter att det införts i almanackan och fram till 1930-talet.De senaste åren har namnet också ökat i popularitet. Under 2005 fick sammanlagt 228 pojkar namnet Malte som tilltalsnamn, en ökning från föregående år. Den 31:a december samma år fanns det 4008 män som hade förnamnet Malte, varav 1981 hade det som tilltalsnamn/förstanamn..(källa: Statistiska centralbyrån)..Namnsdag: 28 november (sedan 1901).

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Klart och uppehållsväder

-13 °CVind 0,8 m/s   Klart och uppehållsväder   Känns som-15°   Daggpunkt -14°   Fuktighet   87.2%   Sikt50 km Soluppgång  08:22 Solnedgång 14:52 Dagens längd  6 h 30 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

4 reaktioner till “Dagens fakta 28 November”

 1. Tack, idag kommer en extra energikick till användning 🙂
  När jag bodde kvar på gården hade jag en idé att hänga orkidée på väggen, alltså utan kruka, så rötterna var fria, och sen duscha de varje dag, men det experimentet blev det inget av….mest för att jag inte hittade någon fin anordning att hänga den i.

  Kallt som sjutton här idag, på vägen till jobbet visade termometern minus 14 på en sträcka. Hörde av någon att det ska bli regn i helgen…

  Kram

 2. Ja, jag tyckte jag mindes att det var skivad potatis i den du gjorde sist, kul med nya idéer.
  Jag har haft orkidéer som blommat om, men efter några år orkar de liksom inte mer, jag har en trött sak nu so, jag var på väg att slänga, men nu får de en chans.
  Ha en fin dag,
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s